Rumunsku chybí milion pracovníků, odešli za prací do EU

Rumunský ministr financí volal po nalezení řešení s ohledem na to, že svoboda pohybu má v konkrétních případech různé dopady.

Odchod mozků z Rumunska neboli brain drain znemožňuje zemi soutěžit v rámci EU, sdělil ministr financí Eugen Teodorodivici. Rumunsko je právě předsednickou zemí Evropské rady. Ministr volá po tom, aby EU tento problém řešila.

V Rumunsku chybí 1milion pracovníků, sdělil ministr na tiskové konferenci v Bukurešti minulý týden. Svoboda pohybu je jedním z pilířů Evropské unie a jednotného trhu, nicméně tato svoboda udělala jen málo pro Rumunsko, protože z něj odešlo hodně pracovníků na lépe placená místa do EU.

Teodorovici řekl, že jako celek je politika svobody pohybu úspěšná, ale poněkud jinak vypadá pohled na konkrétní případy. „Pokud je jeden člen rodiny nešťastný, není šťastná ani rodina. Já nejsem šťastný. Šťastným budu, když najdeme správná řešení…pro naši rodinu,“ sdělil rumunský ministr financí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.