Hrozny hněvu: deset let Tea party

Před deseti lety vznikla v USA Tea party. Donald Trump ji rozpoltil a sklidil část její politické sadby.

Moc státu a regulace. Na to si stěžují příznivci hnutí Tea Party. Dnešní situace ukazuje, že prezident Trump hnutí rozpoltil, píše článek Martina Ganslmeiera pro Tagesschau.

Před deseti lety jich byl milion – milion příznivců hnutí Tea Party protestovalo v řadě amerických měst proti státní záchraně bank, rostoucímu státnímu zadlužení i proti Obamovi, který byl podle nich „socialista“.

Sarah Palinová byla jednou z vůdčích představitelek hnutí. Krédo znělo zhruba takto: vláda, která vládne co nejméně, vládne nejlépe.

Tea Party bylo seskupení, ve kterém bylo možno najít libertariány, kteří chtějí malý stát a regulaci, i vzteklé fiskální konzervativce, které děsil „moloch“ ve Washingtonu. A také bílé, kteří žádali maximální omezení přistěhovalectví.

Donald Trump na shromážděních Tea Party vystupoval a dokonce tvrdil, že Barack Obama je prezident protiprávní, protože se údajně vůbec nenarodil v USA. Už v roce 2011 Trump svým příznivcům tvrdil, že půjde do prezidentského boje proto, aby Obama nebyl znovu zvolen.

Tvrdíval také: když vyhraju, naše země bude respektována. S Čínou, s OPEC i s dalšími zeměmi, které okrádají naši skvělou zemi, budu já zacházet jinak.

Tehdy Trump ještě nekandidoval a Obama byl znovu zvolen. Jenže do obou komor Kongresu se dostali zastánci Tea Party. Ve volbách v roce 2016 nebyli jednotní – někteří se přikláněli s libertariánovi Randu Paulovi, jiní k Tedu Cruzovi. Ale většina z nich nakonec šla za tím, kdo byl podle Palinové schopen „vyhodit establishment do povětří“.

Byl to Trump, kdo sklidil „hrozný hněvu“. Řada členů Tea Party jsou dnešní příznivci Trumpa. Radují se nad snížením daní, deregulací a nad omezením přistěhovalectví. Jiní jsou ale znechucení jeho protekcionistickou politikou a nacionalismem. Matt Kibbe, bývalý šéf think tanku Tea Party, je dnes Trumpovým kritikem. Tvrdí, že Trump Tea Party rozdělil na dva tábory, že jeho politika zničila jednotu hnutí.

Deset let poté je kolem Tea Party ticho a málokdo se v Kongresu rozčiluje nad rostoucím státním dluhem. Přitom roční deficit se kvůli snížení daní dostal na téměř bilion dolarů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.