V brazilské Amazonii roste násilné zachvacování půdy

Na konci března a na začátku dubna při násilných útocích zemřelo nejméně 6 lidí. Pozorovatelé se bojí, že je to jen začátek.

V poslední době v Amazonii nejméně šest lidí zemřelo při konfliktech o půdu. Nová vlna násilí v této oblasti Brazílie budí obavy. Ve třech týdnech mezi koncem března a začátkem dubna byly zaznamenány tři útoky, jeden v brazilském státě Para a dva ve státě Amazonas.

Současný prezident Jair Bolsonaro byl zvolen také díky velké podpoře zemědělské lobby v zemi. Od nástupu do úřadu Bolsonaro omezil ochranu lesů a území domorodců, omezil také pravomoci enviromentálních úřadů. Pozorovatelé mají obavy, že tato opatření spolu s Bolsonarovou politikou podpory soukromých zbraní a rétorikou proti domorodcům umožní bezohledným zemědělcům neoprávněné a násilné zabírání další půdy. Region Amazonie je naneštěstí místem, kde právo neplatí a spory se často řeší vraždami. Nynější útoky se tak mohou stát novým vzorcem chování.

Při jednom z těchto incidentů přepadla skupina 6 mužů farmu, jejíž majitel se bránil a zabil přitom dva útočníky, z nichž jeden byl místní policista. Cílem útoku bylo podle všeho vyhnání farmáře a zabrání jeho půdy.

Zdejší policejní složky se často dávají do služeb soukromníků, zabývají se ochranou zařízení soukromých těžebních společností či stavebních projektů. Nelegálně tak využívají výcvik, znalosti a vybavení na úkor místních obyvatel.

Nelegální a násilné zabírání půdy v Amazonském pralese je dlouhodobý problém, neboť největší prales světa je významným zdrojem surovin a území je systematicky odlesňováno, v roce 2018 dosáhla plocha odlesnění rekordu za posledních 10 let.

Je to jedno z nejnebezpečnějších míst na světě pro enviromentální aktivisty, řada z nich byla zavražděna (nejznámějším případem byla vražda misionářky a ochránkyně přírody a lidských práv Dorothy Stang v r. 2005, pozn. red.). Množství násilných konfliktů o půdu od roku 2015 roste. V roce 2017 bylo zaznamenáno 70 případů zabití v souvislosti se zabíráním půdy a zdrojů.

Problém se nejvíce týká malých farmářů, jejichž půda se stává cílem útoků i díky nepřehledné právní a majetkové situaci, která zde nastala díky chaotické kolonizaci v 70. letech.

S nástupem Jaira Bolsonara došlo k zastavení příprav agrární reformy, což znamená, že farmáři bezzemci nemohou získat půdu. Pro novou brazilskou zemědělskou politiku je signifikantní, že současný ministr zemědělství byl v minulosti obviněn, že se ve funkci prezidenta Unie demokratických zemědělců podílel na organizaci ozbrojených útoků proti farmářům a na zabírání půdy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.