Zelenskij podporuje další „intenzívní“ spolupráci Ukrajiny s NATO

Poradce nově zvoleného prezidenta slibuje také reformu armády, její profesionalizaci a zrušení „potupného“ systému povinných odvodů.

Poradce nově zvoleného prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Ivan Aparšin sdělil, že nová prezidentská administrativa bude podporovat spolupráci s NATO. Podle Aparšinových slov budou ukrajinské bezpečnostní jednotky i armáda dále pokračovat v intenzivní spolupráci s NATO a relevantními organizacemi EU.

Aparšin pak kritizoval zákon o vojenské službě, který vznikl za současného prezidenta Petro Porošenka. Aparšin naznačil plány nového prezidentského týmu: armáda má být profesionální a služba dobrovolná, bez potupného systému povinných vojenských odvodů. Dále Aparšin naznačil další principy vojenské reformy – armáda bude posílena stálými rezervami a teritoriálním obranným systémem, důstojníci s bojovou zkušeností, kteří se osvědčili, budou povýšeni na velící pozice.

Nakonec Zelenského poradce médiím sdělil, že reforma se bude týkat také státní zbrojařské firmy Ukroboronprom.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.