Vymírání druhů je stejně nebezpečné jako klimatická změna

Světová rada pro biologickou rozmanitost poprvé za 14 let zhodnotila situaci globální biologické rozmanitosti. Výsledky jsou alarmující. Podle předběžné zprávy hrozí vyhynutí až jednomu milionu druhů zvířat a rostlin.

Světová konference o biologické rozmanitosti v Paříži začala dramatickou výzvou k ochraně druhů.

Ničení biologické rozmanitosti ohrožuje člověka „přinejmenším stejně jako změna klimatu“, řekl Robert Watson, prezident Světové rady pro biologickou rozmanitost OSN (“The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services” IPBES).

Diplomaté a vědci z přibližně 130 členských států budou celý týden diskutovat o možnostech politiky.

„Důkaz je nepopiratelný: ničení biologické rozmanitosti a ekosystémů dosáhlo úrovně, která ohrožuje náš blahobyt přinejmenším stejně jako změna klimatu vyvolaná lidmi,“ řekl Watson.

Poprvé od roku 2005 bude zveřejněna globální zpráva o stavu na konci konference dne 6. května (živý přenos bude možno sledovat na webu IPBES). 150 odborníků z 50 zemí hodnotilo tisíce studií biologické rozmanitosti po dobu tří let.

Podle předběžné zprávy hrozí vyhynutí až jednomu milionu druhů zvířat a rostlin. Mnohé z nich by mohly zmizet už v následujících desetiletích.

„Člověk ničí přírodu v celé své velké rozmanitosti na mnoha místech světa a tím více si musí uvědomit svou zodpovědnost za zachování přírody,“ uvedla spolková ministryně pro výzkum Anja Karliczek (CDU).

Bez zachování biologické rozmanitosti člověk také ohrožuje svou vlastní existenci na planetě.

O ničení populace divokých zvířat a vymírání hmyzu jsme psali zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.