USA a Čína finišují s obchodní dohodou

Tento týden zřejmě dovršil určité detaily dohody mezi USA a Čínou. Zdá se tedy, že uzavření dohody je blízko.

Redakce novin Asia Times informuje, že uzavření obchodní dohody se blíží.

Vypadá to, že obě dvě strany učinily pokrok u otázky cel, která jsou nyní uvalena na čínské zboží. Trumpova administrativa chce cla používat jako donucovací nástroj vůči Číně. Politický web Politico přinesl informaci, že USA v prvním kroku plánují zrušení cel ve výši 10 % na zboží v hodnotě 200 mld. dolarů.

Pokud by dohoda nebyla dodržována, pak by USA mohly podniknout jednostrannou akci a znovu uvalit cla. Čína by ovšem měla možnost učinit totéž.

Zdá se, že hodně času bylo stráveno dohadováním o tom, jak dohodu vynutit. Vypadá to, že právě toto bude poslední vážná překážka.

Přestože existovaly od počátku hluboké neshody, pokrok dosažený tento týden indikuje, že k dohodě dojde. Finanční trhy s dohodou de facto již počítají.

I když růst v USA vypadá dobře, řada oblastí americké ekonomiky tak zářivě nevypadá. Proto Trump znovu volal po měnovém stimulu. Trump navíc musí brát v úvahu blížící se rok 2020, kdy bude usilovat o znovuzvolení. Obchodní dohoda by se mu velice hodila. Byl by to jeho bod pro voliče.

V USA vzrostly exporty, i zásoby, ale investice – tedy oběť obchodní války s Čínou – nadále padají. I když byla schválena opatření na snížení korporátních daní, firmy zadržují investice kvůli obchodní nejistotě, píší Asia Times.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.