Huawei: firmu řídí zaměstnanci přes „virtuální akcie“

USA obviňují Huawei ze špionáže a tvrdí, že je řízena čínskou vládou. Firma Huawei na to kontruje, že jejích 180 tisíc zaměstnanců má „virtuální akcie“.

Financial Times informují o struktuře čínské firmy, která odmítá, že ji vlastní vláda. Čínská firma Huawei uvedla, že držení majority ve firmě odborovou organizací je spíše „právní zvyklost“, ve skutečnosti je firma řízena zaměstnanci.

USA obviňují Huawei ze špionáže a tvrdí, že je řízena čínskou vládou. Firma Huawei na to kontruje, že jejích 180 000 zaměstnanců má „virtuální akcie“ a že dostávají dividendy a mají právo volit firemní orgány.

Čínské zákony ovšem omezují počet akcionářů ve firmě. Proto Huawei používá „odborovou komisi“ která vlastní 99 % akcií. Právě tento fakt vyvolal podezření z angažmá čínské komunistické strany, neboť všechny odborové organizace podléhají dohledu federace odborů, což je orgán strany.

Huawei platí odborové poplatky a inspekce pak rozhodne o dalším prodloužení licence. Odbory jsou ale jinak formalitou, která spíš organizuje „závody v badmintonu a výlety“.

Odborům jinak žádnou informaci nepředávají, žádné další detailní vztahy s nimi nemají. Je zájem o to, jak vlastně čínská veleúspěšná firma Huawei funguje a jaké je její případné napojení na vládu.

Zástupci Huawei dlouhodobě jakékoliv napojení na čínskou vládu, či vojenské kruhy odmítají.

Firmu řídí „komise zástupců“, která čítá 115 lidí a je volena zaměstnanci, kteří drží virtuální akcie. Výběr je ovšem předselektován, tvrdí článek novin Financial Times, jednotlivá oddělení dávají seznamy, z nichž se pak vybírá. Plus šéf firmy má právo veta, i když to se prý týká jen naprosto zásadních rozhodnutí.

Zaměstnanecké akcie ve virtuální podobě dávají zaměstnancům dividendy a platí, že jedna akcie je jeden hlas.

Tato struktura je v Číně běžná, citují FT odborníka na firemní struktury. Jde o reformy z minulých dekád, které povolily privatizaci a dovolily, aby firmy byly vlastněny spíše zaměstnanci než státem.

Firma zároveň odmítla, že by čínská vláda byla nějak zainteresována v jejích dluzích. Dluhy jsou emitovány především přes Hongkong a další zahraniční trhy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.