Číně docházejí lidé zrovna v době, kdy pracovní místa přebírají roboti

Jak je to s nedostatkem lidí a stárnutím čínské populace do budoucna?

Dean Baker glosuje údajný problém se stárnutím čínské populace.

Baker se nejprve odvolává na pokles růstu čínské populace zmiňovaný Washington Post. WP uvádí, že čínská populace dosáhne vrcholu v roce 2027 a bude čítat 1,45 mld. lidí a pak bude klesat. V roce 2050 bude třetina populace nad 65 let. A WP se ptá, kdo se bude starat o staré lidi, kdo ekonomiku potáhne.

Nu, píše Baker, populace více než jedné miliardy lidí asi nebude mít problém s tím, kdo zaplatí daně. A hlavně, Čína zaznamenává silný růst produktivity i životní úrovně. I kdyby pracovníci měli platit vyšší daně, stejně budou mít vyšší životní standard.

Baker uvádí i příklad – dejme tomu, že reálné mzdy porostou o 4 % ročně dalších třicet let (což je pomaleji než v minulosti). Pak v roce 2050 budou reálné mzdy o více než 220 % vyšší než dnes. Dejme tomu, že se i daně ze mzdy navýší o 20 procentních bodů, aby pokryly náklady na stárnoucí populaci. I tak budou reálné mzdy o téměř 160 % vyšší než dnes.

Je také potřeba říci, zakončuje svou glosu Baker, že Čína bohatne a zlepšuje technologie, tedy lidé, kteří jsou dnes považováni za staré, budou později považováni za produktivní a v lepším zdravotním stavu. Budou potřebovat méně péče (asi méně robotů) a stále budou prospívat společnosti.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.