Zničí americké embargo Huawei?

Jaké možnosti má čínská technologická firma po zákazu přístupu k americkému operačnímu systému Android?

David Goldman rozebírá možnosti, které nyní má čínská firma, která se ocitá pod silným americkým tlakem.

Goldman na začátku cituje nejmenované vysoké evropské představitele, kteří uvádějí, že zákaz USA nezabrání firmě Huawei, aby rozšířila v Evropě síť 5G. Evropa nemá na výběr – USA žádný konkurenční produkt nenabízejí, a evropští konkurenti Ericsson a Nokia nemají ani kapacity, ani znalosti, aby Huawei nahradily.

Navíc, píše Goldman, tyto dvě firmy nejsou vážnou konkurencí, protože s Huawei spíš spolupracují. Rozpočet Huawei na vývoj a výzkum je dvakrát větší než Ericssonu a Nokie dohromady.

Goldman tvrdí, že se dále dozvěděl, že firmy jsou tak propojeny, že není možné zakázat součástky jedné z nich, a přitom nepoškodit další.

Kancléřka Německa Angela Merkelová i nizozemský premiér Mark Rutte uvedli, že nebudou Huawei zakazovat, prý existují politiky, které zajistí bezpečnost. Francouzský prezident uvedl, že Francie nemíní zakazovat Huawei ani žádnou další firmu, protože Francie a Evropa je pragmatická a realistická.

Huawei se poučila z postupu proti čínské telekomunikační firmě ZTE. Huawei začala urychleně rozvíjet svůj program pokročilých čipů. A Goldman se vrací ke svým zdrojům, které tvrdí, že čínská firma na konci minulého roku dosáhla soběstačnosti.

Goldman dál tvrdí, že sada čipů, na kterých se podílel HiSilicon (dceřiná společnost Huawei) a byly vyrobeny na Tchaj-wanu může plně nahradit čipy Qualcomm. Představitel firmy HiSilicon potvrzuje, že Huawei je v produkci čipů nezávislá.

Huawei dováží elektronické součástky od řady amerických firem, ovšem minulý rok si udělala velké zásoby komponent. Nyní bude muset najít alternativy, ale to je mnohem jednodušší, než vyvinout vlastní čipy, upozorňuje Goldman.

Google přestal updateovat operační systém Android. Jenže Huawei si vytvořil svůj vlastní operační systém, jako zálohu. Zákaz Google ovšem znamená nemožnost používat například gmail.

Čína může provést odvetu – třeba cenovou válkou o čipy. Huawei uvedla, že má plné portfolio čipů umožňujících aplikaci umělé inteligence. Zkrátka a dobře, Huawei si vydobyla dominanci v telekomunikačních zařízeních a nyní se pouští do boje s nejlepšími americkými firmami Qualcomm a NVIDIA. Čína může drasticky snížit ceny některých čipů a tím by americké firmy vyřadila z asijského a evropského trhu.

Americký zákaz může být kontraproduktivní, tvrdí Goldman, asijští a evropští zákazníci mohou přejít k Huawei. Tato firma se stala dominantní v oblasti telekomunikačního zařízení a je schopna najímat ty nejlepší lidi.

Huawei má 188 000 zaměstnanců, píše Goldman, z toho 40 000 cizinců, řada z nich pracuje v 21 vědeckých centrech. Pokud se USA nepodaří zastavit Huawei v zavádění sítí 5G, pak je možné, že se Huawei stane dominantní firmou i v případě projektování čipů a jejich výroby.

Nepřekvapí, že právě americké akcie polovodičů se propadají, podobně jako zemědělské stroje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, Wikicommons, CC

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.