USA chybně hodnotí čínskou ekonomiku

Je americké hospodářství tak silné a to čínské tak slabé, jak si mnozí analytici myslí?

David Goldman srovnává čínskou a americkou ekonomiku, americká je slabší a čínská silnější, než si analytici myslí.

Američané chtějí věřit tomu, že jejich ekonomice se daří a že té čínské ne. Tak to přeci říká Donald Trump. On ovšem nenese vinu, neboť podceňovat soupeře je americká národní kratochvíle.

Z poklesu dynamiky spotřeby dieselu usuzoval jeden takový analytik na to, jak na Čínu dopadá obchodní válka. Ale už neviděl, že čínská železniční doprava roste o 10 % ročně. Není divu, že pak nepotřebuje tolik dieselu.

Goldman uvádí i to, že statistická analýza prokázala robustnost této vazby.

Čínská ekonomika se stává efektivnější. Místo dieselu využívá čistší energie, železnice i auta na zemní plyn. Goldman také píše, že jen 5 % z čínského zpracovatelského průmyslu jde do USA, většinou se jedná o spotřební elektroniku.

Ani by to snad nestálo za zmínku, kdyby ovšem tento chybný pohled na Čínu a její zranitelnost nepřispíval k tomu, že se USA přepočítají. Goldman přiznává, že jako Američan si přeje, aby USA obchodní válku vyhrály, když už ji tedy začaly. Ale iluze tohoto typu nevedou k triumfu, ale k ponížení.

A pak zase Trump ukazuje, jak jsou USA silné. Proto mají v jednání navrch, Goldman ale upozorňuje na slabší růst. Vidí také nárůst zásob, což může signalizovat slabší poptávku. Goldmana znepokojuje to, že maloobchodní prodeje rostou velice málo, i když je zaměstnanost vysoká.

Odpracovaných hodin je ale méně, banky také zpřísňují podmínky pro úvěry.

Když chceme vidět komplexní obrázek, píše Goldman, pak je vcelku jedno, jestli Čína roste 6 % nebo 4 %. Hlavní je totiž technologický souboj gigantů.

USA moc nevzaly v úvahu, že hlavní čipové firmy závisí na asijských trzích. Takže Intel dosahuje 20 % svých tržeb v Číně, Singapuru a Tchaj-wanu. Qualcomm dokonce 52 % svých tržeb v Číně, Nvidia 16 %, nemluvě o dalších asijských destinacích.

Huawei přeskočila své konkurenty nejen v 5G. Také vytvořila své vlastní procesory, které se směle mohou postavit tomu nejlepšímu z USA. A zřejmě má i schopnost vytlačit cenově americké firmy z asijských trhů. Je to zkrátka technologická válka, USA si navíc nemohou být jisté, že Čína nezíská dominantní pozici i u polovodičů.

Goldman tvrdí, že americká data růstu směřují k 1 % – už jen dle maloobchodních tržeb, či spotřebitelských úvěrů. A cla na čínské zboží pořádně zakrojí do spotřebitelské poptávky. Pak se růst rychle může změnit v recesi, varuje Goldman.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.