Španělský konzul dostal vyhazov za slova o Skotsku

Konzul v Edinburghu napsal, že Španělsko nebude vetovat případné členství nezávislého Skotska v EU.

Španělský konzul ve Skotsku napsal, že by Španělsko nebylo proti případnému členství nezávislého Skotska v EU. Následně byl odvolán z funkce.

Konzul Miguel Ángel Vecino Quitana napsal v dopise, který získal skotský deník National, že by Španělsko neblokovalo vstup Skotska do Evropské unie v případě, že by země získala nezávislost právní cestou. Konzul také napsal, že členství v EU není otázka nějakého „čekání ve frontě jako v supermarketu“.

Toto vyjádření bylo, zdá se, v rozporu s argumentem Madridu proti nezávislosti Katalánska, tedy že katalánská samostatnost by znamenala, že by Katalánsko čekalo ve frontě na členství v EU, protože jeho přijetí není garantováno.

Vecino poslal dopis deníku Herald, aby vetoval slova, která pronesl během poslední volební kampaně ve Španělsku jeden ze španělských europoslanců Estaban González Pons. Pons řekl, že jeho Lidová strana bude členství Skotska v EU vetovat.

Ministerstvo zahraničí Španělska se k vyhození konzula vyjádřilo v tom smyslu, že diplomat „překročil hranice“ a že nebylo vhodné se takto politicky vyjadřovat.

Premiérka Skotska Nicole Sturgeonová reagovala na vyjádření španělského diplomata v úterním rozhovoru pro POLITICO. Podle ní Vecino řekl jenom to, co bylo vždy jasné. „Dopis, který byl napsán a objevil se v médiích se mi zdá jako opětovné vyjádření pozice, kterou už Španělsko zaujalo.“  Dále Sturgeonová dodala, že pro Španělsko „…to bylo vždy jasné: pokud Skotsko udělá rozhodnutí podle ústavy a demokraticky, vetovat ho nebudou.“ Skotská premiérka ale odmítla komentovat, zda byl diplomatický vyhazov adekvátním krokem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.