Huawei přijde během dvou let o 30 miliard dolarů v příjmech, přiznal její šéf

Zakladatel firmy Huawei řekl, že toto omezení ale firmu „nezastaví“. Přiznal, že takovou míru extrémních kroků USA vůči firmě neočekával.

Zakladatel čínské komunikační firmy Huawei a její manažer Žen Čeng-fej přirovnal společnost k poškozenému letadlu a dodal, že příjmy společnosti budou o 30 miliard dolarů nižší, než byl předpoklad pro nejbližší dva roky.

Podle slov Žen Čeng-feje bude společnost muset v důsledku restrikcí USA omezit svoji kapacitu, nicméně ji to „nezastaví“. Podle jeho slov se očekává, že společnost bude mít v příštích dvou letech roční příjmy v hodnotě 100 miliard dolarů. V roce 2018 se jednalo o 105 miliard dolarů, v roce 2019 společnost původně směřovala k 152 miliardám dolarů ročních příjmů.

Spojené státy zařadily čínskou telekomunikační společnost na černý seznam, takže americké společnosti, které by chtěly nakupovat výrobky firmy Huawei, musejí žádat o povolení ministerstvo obchodu USA. Američtí představitelé viní společnost z krádeží obchodních tajemství a z ohrožování kybernetické bezpečnosti. Tento krok přišel v době, kdy se Huawei chystá na spuštění nové technologie 5G.

Žen Čeng-fej oznámil, že společnost je připravena uzavřít s každým státem dohodu zaručující, že v jejích technologiích nejsou žádná „zadní vrátka“ ke sledování. Zdůraznil, že „zadní vrátka“ vůbec neexistují.

Šéf Huawei také přiznal, že neočekával, že by americká vláda mohla zasáhnout proti jeho firmě tak extrémními kroky. „Myslím, že trpět budou obě strany, nikdo nevyhraje“, dodal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.