Irsko je největším korporátním daňovým rájem

Nová studie podle irských novin ukazuje, že Irsko ukrývá víc zisků než celý Karibik dohromady.

Nová studie ukazuje, že v roce 2015 přesunuly nadnárodní firmy do Irska 106 mld. dolarů zisku. Ekonomové z USA a Dánska proto došli k závěru, že Irsko je největším daňovým rájem pro korporace, napsali noviny Irish Times.

Částka 106 mld. dolarů je vyšší než u všech karibských ostrovů dohromady, a je podstatně vyšší než u Singapuru, Švýcarska či Nizozemska.

Irské ministerstvo financí studii odmítlo jako „příliš zjednodušující“. Studie The Missing profits of nations byla sepsána slavným ekonomem Gabrielem Zucmanem, Thomasem Torslovem a Ludvigem Wierem.

Dochází k závěru, že zahraniční zisky byly vytvořeny především americkými nadnárodními firmami a téměř 40 % z nich bylo přesunuto do daňových rájů.

Ekonomové si všimli vysoké úrovně zisků, které v Irsku deklarují americké nadnárodní firmy – je totiž v rozporu s nízkým počtem zaměstnanců v zemi. Uvádějí, že americké firmy vykazují 8 dolarů zisku na každý jeden dolar utracený za mzdy.

Až do 90. let přitom mělo Irsko příjem z korporátní daně malý, když ale začalo využívat možnosti přesouvání zisků, příjem z korporátní daně jako části národního důchodu se masivně zvýšil.

Irské ministerstvo financí se brání a tvrdí, že brát v úvahu pouze počet zaměstnanců je přílišné zjednodušení, že koncept „vytváření hodnoty“ musí brát v úvahu větší množství faktorů. Odmítlo i to, že by Irsko bylo daňovým rájem.

Také OECD tvrdí, že Irsko nesplňuje definiční kritéria daňového ráje. OECD daňové ráje definuje jako země s „nulovou daňovou sazbu, bez transparence nebo výměny informací, kde nadnárodní firmy nevykonávají žádné reálné operace“.

Řecký ekonom Jannis Varufakis se ovšem domnívá, že Irsko daňovým rájem je, doslova černým pasažérem pro zbytek Evropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.