Obchodní dohoda s Mercosurem zdevastuje evropský model rodinného zemědělství

EU tlačí na své zemědělce ohledně ekologických a dalších norem, ale otevře dveře průmyslovému zemědělství v rukou nadnárodních firem.

Podle Pekky Pesonena, generálního tajemníka evropské asociace zemědělců a kooperativ Copa-Cogeca, odhaluje dohoda dvojí standardy Evropské unie.

„Jedná se o politickou dohodu, kterou ještě bude třeba doladit, ale je fér říci, že dopad dohody s Mercosurem nejspíš bude devastující pro evropský model rodinného zemědělství,“ konstatoval Pesonen pro Euractiv.

Dohody bylo dosaženo 28. června po dvaceti letech vyjednávání, které blokovaly právě otázky spojené s evropským zemědělstvím. Dohoda má „vzkázat“ americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že EU jde v obchodní politice svou vlastní cestou.

Pesonen k tomu dodává: „Takže zemědělství zase jednou zaplatí za špatné mezinárodní vztahy“. Podle Pesonena je dohoda nevyrovnaná, v neprospěch evropských zemědělců.

Dopady dohody se mají nejvíce týkat hovězího, vepřového a drůbežího masa, cukru, bioetanolu, pomerančů a rýže.

Generální tajemník Copa-Cogeca také zdůraznil, že dohoda odhaluje dvojí standardy Evropské unie týkající se nových technologií a inovací. Pesonen zmínil otázku výrobních standardů zemí Mercosuru i rozdíly v možnostech výroby, které mají jihoameričtí zemědělci ve srovnání s evropskými. „Jejich nástroje jsou mnohem širší než naše, mnohem širší, než co evropská společnost dovoluje svým zemědělcům.“ Na mysli měl především technologie šlechtění a genetických modifikací, které nejsou v EU povolené.

Pesonen dále řekl, že Evropská unie na jednu stranu tlačí na evropské zemědělce, aby byli ekologičtější a užívali méně chemie, ale zároveň uzavírá dohodu se zeměmi, kterým dominuje průmyslové zemědělství v rukou nadnárodních korporací.

Obviňovat evropské zemědělce, že nadužívají metod průmyslového zemědělství je „naprostý kec“. Pesonen řekl, že v EU stále vede rodinný model, velkých zemědělských korporací zde existuje jen málo. S ohledem na otázky životního prostředí a klimatickou krizi roste v EU potřeba poctivé diskuze o použití nových technologií v zemědělské výrobě, je nutné ji otevřít.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.