Jednání USA-Tálibán hlásí určitý pokrok

Obě strany pokračují v hledání dohody o stažení amerických vojsk a sil NATO z Afghánistánu.

Vyjednavači afghánského Tálibánu a Spojených států přepisují dohodu o stažení amerických vojsk a vojsk NATO z Afghánistánu s důvěryhodnou garancí Tálibánu týkající se toho, že bude bojovat proti terorismu. Neobešlo se to ale bez přetahování ohledně textu.

Zdroje blízké jednání sdělily, že poslední jednání pokračovalo dlouho do noci a bude dál pokračovat během čtvrtka. Jedná se tak o šestý den přímých rozhovorů mezi povstalci a americkým emisarem Zalmanem Chalizádem.

Zástupce Tálibánu potvrdil, že rozhovory pokračují a budou pokračovat i v pátek. Obě strany dosáhly určitého pokroku. Původní dohoda byla přepsána, aby zahrnovala nové klauzule, na kterých se obě strany dohodly.

Doposud představoval hlavní problém naleznout shodu na konkrétním harmonogramu stažení jednotek USA a NATO. Spojené státy požadovaly až 18 měsíců ke stažení. Prezident Donald Trump přitom už na začátku sdělil, že stahování už je potichu v běhu, což posílilo pozici Tálibánu, který v realitě kontroluje polovinu území Afghánistánu. Trump tak ukázal, že chce stažení dosáhnout. Tálibán tak získal ústupek v plánování budoucího mírové konference, které nebude zahrnovat oficiální představitele kábulské vlády.

Německo a Katar jsou sponzory dialogu, zařizují pozvánky a na konferenci sdělily, že participanti budou na shromáždění jen za svou osobu. Proti tomu se postavil prezident země Ašraf Ghání. Ovšem Tálibán dlouhodobě odmítá přímá jednání s kábulskou vládou, kterou vidí jako loutku USA. Na druhou stranu připustil účast vládních reprezentantů jako „soukromých osob“ na nadcházející mírové konferenci. Vláda plánuje nominovat zástupce občanské společnosti, včetně aktivistů za ženská práva.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.