Gruzínský moderátor v televizi hrubě urážel Putina

Novinář se pustil nejen do ruského lídra, ale i do jeho zemřelých rodičů. Jeho vystoupení zvýšilo napětí mezi oběma zeměmi.

Mezi Gruzií a Ruskem panuje napětí, které ještě zvýšilo vystoupení gruzínského moderátora Gregorije Gabuniji na televizní stanici Rustavi 2, ve kterém nevybíravým způsobem kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve svém pořadu Postskriptum Gabunija téměř minutu urážel ruského prezidenta za použití „obscénního slovníku“. Kromě osobních urážek zaútočil „hrubě“ také na zemřelé rodiče současného ruského prezidenta.

Video s proslovem gruzínského moderátora v ruštině je zde (přístupné 9. července 2019 v 9 hod):

Na incident reagoval gruzínský prezident Mamuk Bachtadze, nazval ho „politováníhodnou provokací“. Generální ředitel televize Rustavi 2 Nika Gvaramija se za chování moderátora omluvil a zdůraznil, že ani autorský formát Gabunijova pořadu nedovoluje „takové nevolnost vyvolávající nadávky“.

Gabunijovo chování vyvolalo veřejnou reakci nejenom v Rusku, ale i v Gruzii. Televize Rustavi 2 musela na čas přerušit vysílání v souvislosti s protesty, které se sešly před její budovou. Protestující prý kvůli útokům na ruského prezidenta požadovali moderátorovo odvolání. Televizní stanice zatím Gabunija stáhla z televizního vysílání na dobu dvou měsíců.

Celý incident se stal v kontextu pokračujících protiruských protestů v Gruzii, které vedly ruskou stranu k přerušení leteckého spojení mezi Ruskem a Gruzií, to vstoupilo v platnost právě v pondělí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.