Americko-čínská technologická válka a americké tajné služby

Nová technologie 5G bude mít zhoubný dopad na americkou zpravodajskou komunitu. Znemožní odposlouchávání. 

Spengler se pro Asia Times věnuje vůdčí roli Číny v technologii 5G a tvrdí, že bude mít zhoubný dopad na americkou zpravodajskou komunitu.

Poplašné varování amerických tajných služeb ani tak moc nesouvisí s tím, že je Čína bude odposlouchávat, jako spíš s tím, že elektronické odposlouchávání už nebude možné, a to díky kvantové kryptografii.

Spengler uvádí data, která ukazují, že výdaje USA na odposlouchávání se pochybují v desítkách miliard dolarů ročně. NSA zaznamenala v roce 2017 půl miliardy hovorů a zpráv a už podruhé musela na základě zákona o svobodném přístupu k informacím přiznat, že nevhodně odposlouchává americké občany. Jenže možnost dostat se nejen k rozhovorům potenciálních teroristů, ale i zahraničních lídrů jako je Merkelová, nebo prostě kohokoliv, je zdrojem obrovské moci a také důvodem, proč to všechno dál financovat.

To vše skončí, tvrdí Spengler, v souvislosti s technologickou válkou mezi USA a Čínou.

Americké tajné služby tvrdí, že když Huawei získá dominanci v instalaci sítí 5G, vytvoří si „zadní vrátka“ do hardwaru, bude krást informace, sabotovat atd. USA vyhrožují svým spojencům omezením sdílení zpravodajských informací, pokud budou používat zařízení Huawei. Huawei obvinění odmítá, ale Japonsko se už americkým výhrůžkám podřídilo.

Spengler však uvádí šokující prohlášení bývalého šéfa CIA: „… jde o to, jestli veškerá data získáme my (USA), nebo jestli je dostane Čína“, a stejně dramaticky tvrdí, že o to vůbec nejde. Technologie, které již dnes existují, prostě odposlouchávání znemožní. Odposlouchávání nebude složité nebo drahé, bude fyzikálně nemožné.

Kvantová komunikace, to je ona bezpečnost dat, v níž Čína vyniká. Systém, který takovou komunikaci umožňuje, nemůže být napaden ani ukraden, protože jakýkoliv zásah zvenčí zničí samotný signál. Jako dopis, který se sám zapálí, když ho otevřete.

Huawei uvádí, že kvantová technologie je řešením zranitelnosti současné kryptografie. Jakýkoliv útok navíc bude detekovatelný. Testování této technologie proběhlo před dvěma roky, takže její rozšíření už nebude dlouho trvat, myslí si Spengler.

Cílem Číny není krást data, cílem je dominovat světové komunikační infrastruktuře a propojit ji s čínskou komercionalizací prostřednictvím elektronického obchodu, s čínskými technologiemi (přes internet věcí), s čínskými financemi i čínskou logistikou.

Ano, americká CIA má pravdu, když říká, že Huawei má vazby na čínský stát, jenže ono to platí obecně, říká Spengler. Všechny důležité telekomunikační firmy spolupracují se svými tajnými službami, podobně jako Cisco s NSA.

Jestřábi a zástupci amerických zpravodajských služeb neberou v úvahu americké strategické zájmy, tvrdí Spengler. Je opravdu lepší zablokovat Huawei dodávky amerických komponent a zablokovat přístup k Androidu? Huawei bude mít svůj vlastní operační systém, který bude s Androidem soutěžit. Čínský trh je obrovský, vždyť se tam každý rok kupuje 400 milionů telefonů. Nebude problém přepsat Android v počtu 1,7 milionů kusů na jiný operační systém, domnívá se Spengler. Na světě je dost vlád, které nenávidí Google a rády použijí alternativu Huawei.

Huawei má jiné cíle než soutěžit s Googlem, jenže k tomu byla dotlačena. Americké technologické firmy, nabádá Spengler, musí Trumpovi vysvětlit, že zákaz Huawei poškodí víc je než Číňany.

Spengler zakončuje: USA už zřejmě nemohou omezit rozšíření čínské technologie, aniž by nabídly vlastní lepší produkt. Je hodně divné, že se USA snaží zastavit Huawei bez spolupráce s ostatními jejími konkurenty. Kdyby udělaly něco jako „projekt Manhattan“ v 5G a spolupracovaly s evropskými a asijskými spojenci, bylo by to jiné. Ale takhle jsou americké snahy zastavit Huawei jen trapné.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.