Expert jako politik? Tahle doba končí

Wolfgang Münchau pro Financial Times píše o tom, že akademici narazí, když nejsou nezávislí.

Západní kapitalismus chvíli operoval v módu „expert jako ministr financí“, „akademik jako guvernér centrální banky“. Ale tato éra končí, tvrdí Münchau a bude to mít veliké dopady.

John Maynard Keynes byl jedním z nejvlivnějších ekonomů moderní doby. Ale nezastával nikdy veřejný úřad, nebyl ani ministr, ani guvernér centrální banky. Politici mu naslouchali, protože jeho argumenty byly silné.

Ne všechny země přejaly ideu, že akademik se musí stát politikem. Francie ne, Německo ne. Ale Itálie, to je jiná, stačí vzpomenout na Romana Prodiho či premiéra Maria Montiho. Akademikům se asi nejvíce dařilo ve funkcích centrálních bankéřů. Třeba takový Ben Bernanke dobře využil své znalosti historie, konkrétně Velké deprese, když vytvářel měnovou politiku.

Mario Draghi nikdy jako akademik nepracoval, i když má doktorát, nu a Trump jmenoval na místo guvernéra FEDu Jeroma Powella, který je původně právník.

Akademikům se v politice moc nedaří, tvrdí Münchau. Larry Summers prosazoval v USA deregulaci ve finančnictví a víme, jak to dopadlo. Monti v Itálii zavedl škrtací politiku a Itálie se „poučila“ tak, že si zvolila populistickou vládu.

Kde nastala ta největší katastrofa? Nebylo to v politice, ale v samotné éře expertízy. Experti totiž ztratili to nejvzácnější: svou nezávislost. Ekonomové si před deseti lety mysleli, že to převálcují, protože jsou prostě chytří. Ale nevzali v úvahu, že když chtějí mluvit pravdu tváří v tvář mocným, tak často prosí právě ty mocné o peníze – třeba na jejich think tank.

Nezávislost je prostě důležitá. Když si o sobě myslíte, že jste nezávislý expert, pak nemůže být ministr nebo guvernér centrální banky. Možná si pak o sobě stále myslíte, že jste expert, ale zbytek světa už to vidí jinak.

Důvěryhodnost je spjatá s tím, že narovinu uvádí konflikty zájmů. Vždyť finanční novináři musejí deklarovat, jaké akcie vlastní. Svět bude potřebovat politiky i experty, kteří jim radí. Ale musejí zůstat nezávislí, zakončuje Münchau.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.