EU začala vyšetřovat Amazon za porušování pravidel soutěže

Amazon je podezřelý ze zneužívání informací od maloobchodníků ve svůj prospěch.

Evropská unie otevřela vyšetřování americké korporace Amazon, která se věnuje online prodejům. Bude se vyšetřovat, zda firma využívala data od nezávislých obchodníků k tomu, aby si udržela výsadní postavení na trhu.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová ve středu prohlásila, že se s ohledem na evropská pravidla pro soutěž detailně zaměří na obchodní praxi Amazonu a na jeho dvojí roli tržního místa a zároveň prodejce.

Předběžné šetření vůči americké korporaci Amazon zahájila EU už minulý rok. Podle Vestagerové ukázalo, že Amazon využívá citlivé informace jako jsou data o prodejcích, jejich výrobcích a transakcích ve svůj prospěch a zřejmě získává výhody v rámci soutěže. „Musíme se ujistit, že velké internetové platformy nezískávají tyto výhody pomocí jednání, které je proti soutěži“, cituje AP Vestagerovou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.