Zakladatel Huawei tvrdí, že Británie bude využívat technologii firmy pro 5G sítě

Slova šéfa čínské společnosti jsou v rozporu s dosavadními vyjádřeními Londýna.

Zakladatel firmy Huawei Žen Čeng-fej sdělil při uzavřeném rozhovoru s novináři v Šanghaji, kde je sídlo firmy, že je velmi pravděpodobné, že Huawei bude dodavatelem hlavních komponentů pro síť 5G ve Velké Británii.

Ženova slova jsou nicméně v rozporu s dosavadními postoji britské vlády. Zakladatel čínské firmy také řekl, že si Británie uvědomuje, že bude schopna držet krok s dobou jenom s výrobky Huawei pro své jádrové sítě.

Na konkrétní slova čínského manažera britská strana hned nereagovala. Nicméně ministr pro digitalizaci Wright se snažil v projevu v parlamentu osvětlit postoje země k problému Huawei. Podle Wrighta země k firmě Huawei a využití jejich technologií zatím nemá žádný postoj.

Spojené státy americké čínského technologického giganta vidí jako bezpečnostní riziko a firmu obviňují z toho, že se podílí prostřednictvím svých zařízení na špionáži ve prospěch čínské vlády.

Žen také v rozhovoru řekl, že po skončení sporů mezi USA a Čínou v obchodní oblasti, Spojené státy zjistí, že čínský trh je obsazen jejich spojenci. „Evropa by neměla jít ve stopách USA,“ dodal.

Ilustrační obrázek: Autor – Olaf Kosinski, Wikicommons, licence CC

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.