Rusové v petici požadují likvidaci lesních požárů na Sibiři

V Rusku hoří 3 miliony hektarů lesa, který nikdo nehasí. Petice s 700 tisíci podpisy požaduje od vlády zavedení zvláštního stavu.

Statisíce lidí podepsaly petici za zavedení stavu zvláštní situace na celé Sibiři v souvislosti s lesními požáry v celkem 11 regionech Ruska. Zvláštní režim byl ale zaveden jenom ve dvou z nich.

Petici na change.org podepsalo v úterý 30. července k 14:00 hod moskevského času více než 700 000 lidí.

Výzva se obrací na vládu Ruské federace a požaduje zavedení zvláštního stavu podle federálního zákona z roku 1994. Lesní požáry značně zhoršily kvalitu vzduchu pro tisíce lidí. Vedle toho petice požaduje likvidaci požárů v sibiřských oblastech.  Zvláštní stav by umožnil do oblastí nasměrovat doplňující finanční zdroje, které jsou potřeba k boji s katastrofou. Nejhorší požáry jsou přitom v Jakutsku, v Irkutské oblasti a Krasnojarském kraji.

V Rusku nyní hoří tři miliony hektarů lesa a podle novin Kommersant jen za jeden den zachvátí oheň oblasti v rozloze 200 tisíc hektarů. Likvidují se jen 3 % z těchto požárů, protože ruské úřady vidí jejich likvidaci jako neekonomickou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.