USA se v pátek stáhly z jaderné dohody s Ruskem

Americká strana klade veškerou vinu za ukončení platnosti dohody z roku 1987 na Rusko.

Financial Times uvádí, že ministr zahraničí USA Mike Pompeo obviňuje čistě a jen Rusko.

USA se stáhly z dohody o kontrole jaderných zbraní z roku 1987 (známa pod názvem INF). USA tvrdí, že je na vině je čistě Rusko, neboť nechce střely středního doletu, které údajně dohodu porušují.

INF byla podepsána mezi Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem a představovala milník pro kontrolu zbrojení mezi oběma zeměmi.

Článek FT uvádí, že USA se snažily mnoho let přesvědčit Rusko, že jeho střely SSC-8, které jsou umístěny na západě země, představují porušení této dohody. Mike Pompeo uvedl, že to, že Rusko dohodu nedodržuje, znamená přímé ohrožení pro USA a spojence. Zhroucení dohody INF znamená nicméně velice obtížnou situaci pro Evropu.

To, že dohoda zkolabovala, odsoudil generální tajemník OSN António Guterres. Evropští členové NATO také obviňují Rusko, ale zároveň mají velké obavy z nových závodů ve zbrojení. Rostou obavy, zda USA a Rusko budou schopny prodloužit dohodu New Start, která omezuje počet jaderných hlavic.

Rusko ovšem tvrdí, že to jsou USA, kdo dohodu porušil, a sice umístěním zbraní ve východní Evropě.

FT dále připomíná, že dohoda INF skončila v době, kdy Írán přestává dodržovat íránskou jadernou dohodou (vypovězenou minulý rok USA) a že se prezidentu Donaldu Trumpovi nepodařilo odradit Severní Koreu od jejího jaderného programu.

Evropští diplomaté tvrdí, že většina západní Evropy je na dostřel nových ruských zbraní umístěných na západě Ruska. Je možné, že některé země EU budou zvažovat, zda v reakci na ruské střely neposílit americkou přítomnost. Jenže americké jaderné zbraně v Evropě vyvolaly v 80. letech obrovské veřejné protesty.

Evropa je zase v ohni mezi dvěma velmoci. Je pravděpodobné, že konec INF se přenese i do dalších vojenských smluv.

Trump údajně stojí o novou smlouvu o jaderných zbraní, které by zahrnovala vedle Ruska i Čínu. Údajně o tom hovořil s ruským i čínským prezidentem v Ósace. Z Číny ale prý zatím žádná odpověď nepřišla.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.