Snowdenovy memoáry vyjdou v září

Permanent Record”, tak zní název knihy Edwarda Snowdena, která má vyjít v září.

Edward Snowden je znám jako člověk, který do tisku vynesl informace o masivním, a do té chvíle před veřejností utajovaném, celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA.

Vydavatel Metropolitan Books chce Snowdenovu knihu s názvem „Permanent Record“ (Trvalý záznam) vydat 17. září v USA a současně v dalších 20 zemích, včetně Británie a Německa.

„Permanent Record“ pojednává o tom, jak Edward Snowden pomohl vytvořit systém hromadného sledování NSA, který shromažďoval informace o stovkách milionů občanů Spojených států a dalších, a také o „krizi svědomí“, která ho podle prohlášení vydavatele vedla k vytýkání nedostatků systému, který pomáhal vytvořit. Pan Snowden konzultoval strukturu knihy s několika lidmi, ale napsal ji sám, uvedla mluvčí Metropolitanu.

Ve videu zveřejněném ve čtvrtek ráno na svém twitterovém účtu Snowden vyjádřil politování nad jeho rolí v NSA. „Všechno, co nyní děláme, trvá věčně, ne proto, že bychom si to chtěli pamatovat, ale protože už nemůžeme zapomenout,” řekl. Video také uvádí, že datum vydání knihy 17. září je odkazem na Den ústavy, kdy byl v roce 1787 podepsán zakladatelský dokument Spojených států.

Ze svého exilu v Moskvě se Snowden stal tak trochu ikonou popkultury, kterou ocenili lidé, kteří tvrdí, že chrání soukromí občanů. V roce 2014 The GuardianThe Washington Post sdíleli Pulitzerovu cenu za své zprávy o Snowdenovi. Ten pravděpodobně nebude veřejně propagovat knihu, ale může se objevit v dalších videích, uvedla mluvčí.

Občan Snowden

Filmový dokument „Citizenfour“ zobrazuje příběh odhalení masivního špehování elektronické komunikace whistleblowerem Edwardem Snowdenem. Název dokumentu (u nás je známý pod názvem „Občan Snowden”) je odvozený od pseudonymu, který Snowden použil při kontaktovaní režisérky.

„Edward Snowden se ve věku 29 let rozhodl vzdát celé své budoucnosti pro dobro své země,” uvedl ve svém prohlášení John Sargent, generální ředitel Macmillan Publishers. „Při tom (ať se nám líbí nebo ne) projevil ohromnou odvahu a je to neuvěřitelný americký příběh.”

Knižní tipy k tématu:

Luke Harding: Akta Snowden: Úplný příběh nejhledanějšího muže světa, 2017

Glenn Greenwald: No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State, 2013

Ilustrační foto: Autor: Claudia.Garad, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48665511

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.