Dohoda mezi EU a Švýcarskem hned tak nebude

Aspoň takový názor vyslovil prezident Švýcarska. Obě strany se dostaly do politického patu ohledně obnovení dohody o partnerství.

Švýcarský prezident Ueli Mauer se minulý týden vyjádřil skepticky ohledně brzké možnosti dosažení partnerské dohody s Evropskou unií. Mauer vyloučil, že by se průlomu podařilo dosáhnout do skončení mandátu současné Evropské komise v říjnu letošního roku. Na dohodu není podle něj dost času. Nicméně, jak zdůraznil, zda bude dohoda na podzim nebo ne, na tom nezáleží. Ovšem nová dohoda by měla být taková, aby odpovídala zájmům Švýcarska.

Jednání mezi EU a Švýcarskem o prodloužení dohody o partnerství, která znamená, že se Švýcarsko jako nečlen EU podřizuje pravidlům jednotného trhu EU, se zkomplikovala. Od 1. července EU zamezila evropským investorům obchodovat na švýcarské burze. Švýcarsko na to odpovědělo zákazem pro švýcarské obchodníky s akciemi využívat evropská místa obchodování. Došlo k růstu švýcarských akcií, protože zákaz donutil obchodníky k tomu, aby se zaměřili na domácí obchodování. Situaci pozorně sleduje Británie jako testovací území pro odchod z EU a obchodování evropských akcií v Londýně.

Mauer také vyloučil, že by k vyjednání dohody s EU přispěl fakt, že se dobře zná s budoucí předsedkyní Evropské komise Ursulou von den Leyenovou, a to z dob, kdy sám působil na postu švýcarského ministra obrany.

Odpor k dohodě s EU ve švýcarské politice prochází napříč politickým spektrem – počínaje normálně proevropským levým středem až k protievropské krajní pravici. Dohodu vnímají jako něco, co omezuje švýcarskou suverenitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.