Banka BRICS nechce dolarové financování

V Nové rozvojové bance má posílit financování přes lokální měny.

Nová rozvojová banka skupiny BRICS – tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky, má letos zdvojnásobit své půjčky, a ještě více se oddálit od dolaru. Preferovány mají být místní měny.

Banka BRICS, jak je často známa, schválila půjčky ve výši 9 mld. dolarů. Je považována za vyzyvatele tradičních ekonomických struktur, jako je MMF či Světová banka.

Banka má sídlo v Šanghaji a podařilo se jí už s vysokým ratingem emitovat čínský dluhopis. Banka má vyšší rating než země dohromady (tam je to BBB-). Ředitel banky Kamath uvedl, že musí posílit financování v místních měnách. Zatím schválené projekty se týkají zejména vody a vodovodní infrastruktury, dopravy a energetiky. Řada projektů se navíc týká obnovitelných zdrojů.

Projekty jsou schvalovány, ale realizace pokulhává, píší FT. Tvrdí, že řada projektů není dostatečně dobře připravena. Půjčky v místních měnách jsou ovšem hodnoceny pozitivně, neboť rozvíjející se země si velice často půjčují v zahraničních měnách a tím roste riziko příliš velké zahraniční zadluženosti.

FT ovšem citují člověka, který říká, že „není možné narušit americký dolarový systém, nebo si USA najdou cestu a půjdou po vás“.

Banka nemá za hlavní cíl odstranění chudoby, spíš hovoří o „udržitelném rozvoji“. Zatím půjčky nevypadají ve srovnání s globálními institucemi jako velké, ale jsou přeci jen větší než v Asijské investiční a infrastrukturní bance, kterou založila Čína a která je spojena s projektem Jeden pás, jedna stezka.

Pět zemí má v bance BRICS stejný podíl a schvalování projektů trvá jen třetinu doby, co u jiných bank tohoto typu. Rychlost je dána tím, že banka spolupracuje s místními rozvojovými institucemi a používá spíš lokální než mezinárodní standardy.

Tento model by mohl být nakonec efektivnější a nabídnout i větší legitimitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.