Co vlastně chce Salvini?

Předčasné volby by konečně mohly dát na tuto stále nezodpovězenou otázku jasnější odpověď.

Článek novin Financial Times se ohledně situace v Itálii domnívá, že italské předčasné volby jsou možností, jak se Italové dozvědí, co vlastně Matteo Salvini chce a jaké jsou jeho plány.

Italská politická krize je spíš úleva než šok. Koalice Pěti hvězd a Ligy byla od počátku spojená s napětím mezi koaličními partnery. Nyní konečně udělal „silný muž Itálie“, Salvini, rozhodující krok, když vyzval k vyslovení nedůvěry vládě.

O Salvinim se někdy říká, že je to nejvíce nebezpečný muž Evropy. Je kritický vůči euru a obdivuje Putina, ale co víme dál o jeho politice a směřování? Sice byl ministrem vnitra, ale v domácí agendě si, kromě démonizace migrantů, počínal velice ostýchavě, tvrdí FT.

Vyhrožoval konfrontací s Komisí kvůli rozpočtu, ale nakonec vždycky ustoupil. Už v květnu bylo jasné, jak dramaticky se změnily mocenské poměry v koalici, když Liga získala 34 % hlasů a zdvojnásobila tak svůj výsledek v předchozích volbách. Ale Salvini ani nevyžadoval změny v koalici.

Není zatím zcela jasné, že proces vyjádření nedůvěry povede automaticky k novým volbám, upozorňují FT. Prezident Sergio Mattarella se může pokusit najít jinou koalici, je tu otázka projednávání rozpočtu.

Pokud ovšem budou skutečně v říjnu volby, nese to jednu dobrou zprávu: Liga musí jasně říct, co vlastně chce a kdo budou její ministři. Současné průzkumy ukazují, že by Salvini mohl být premiérem a že by v koalici s dalšími pravicovými stranami Liga mohla pohodlně vládnout.

Salvini bezesporu ví, jak se dostat do centra pozornosti. Média i opozice by měli udělat totéž a podrobit jeho i stranu podrobnému zkoumání.

Co bude Liga dělat s daněmi, jak zkombinuje svou politiku „plošné daně“ s investicemi? A co bude s politikou základního příjmu, kterou zařídilo hnutí Pěti hvězd a které je na jihu populární? Odstraní to Liga? Voliči na jihu by to měli vědět.

A co euro? Na začátku Salvini říkal „basta euro“ (eura už bylo dost). Ale od té doby je zticha. Jaká je jeho pozice nyní? Objevují se návrhy na paralelní měnu, i na větší kontrolu italské centrální banky. Kdo je kandidátem na ministra financí?

Salvini bezesporu není první politik Itálie, který se více vyžívá v tom dělat kampaň, než vládnout. Stačí vzpomenout na Berlusconiho, který v tom byl skutečně mistr. Je na čase vědět, co Salvini vlastně doopravdy chce.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor: U.S. Department of State from United States – Italian Deputy Prime Minister Salvini Signs Secretary Pompeo Guestbook, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79762752

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.