Sinn Fein přitvrdila: Chystejme se na sjednocení Irska

Předsedkyně strany dala najevo, že odchod z EU pro Severní Irsko znamená možnost sjednocení s Irskou republikou.

Největší nacionalistická strana Severního Irska Sinn Fein v úterý sdělila, že by se irská vláda měla začít chystat na sjednocení Irska a nazvala „vyděračského“ premiéra Velké Británie Borise Johnsona hrozbou.

Šéfka strana Mary Lou McDonaldová také sdělila podporovatelům strany v Belfastu, že Johnson není „její premiér“. Tato slova padla krátce potom, co premiér Irska Leo Varadkar řekl, že odchod Británie z EU neodvratně budí otázky kolem možnosti sjednocení Irské republiky a britské provincie Severní Irsko.

Premiér Johnson přitom dal jasně najevo, že 31. října k Brexitu dojde, ať na základě dohody nebo bez ní. McDonaldová odmítla tvrzení, že nyní není doba na diskuzi o sjednocení Irska. „Nyní je přesně správná doba o tom diskutovat,“ řekla. A dodala, že vláda v Dublinu by měla „začít plánovat sjednocení“. Zdůraznila také, že sjednocení s Irskem je jedinou cestou, jak si zachovat členství v EU. V referendu v roce 2016 bylo 52 % voličů v Severním Irsku pro členství v EU, 48 % chtělo z EU odejít.

Předsedkyně Sinn Fein nakonec sdělila, že na jednání s britským premiérem Johnsonem tento pátek se o sjednocení Irska bude chtít bavit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.