Spojené státy ztratily vojenskou převahu v Indo-Tichomoří

Vzhledem k rostoucí Číně už USA nemohou v tomto regionu projektovat svoji moc, tvrdí nová studie.

Nová obsáhlá studie z pera tří autorů Centra pro studium USA v Austrálii tvrdí, že Spojené státy ztratily vojenskou převahu v oblasti Indo-Tichomoří. Vedle toho autoři Ashley Townshend, Brendan Thomas-Noone a Matilda Stewardová míní, že poklesl americký potenciál udržet příznivou rovnováhu moci v regionu.

Podle autorů je situace, kdy se USA ocitají nepřipraveny na velmocenskou soutěž v Indo-Tichomoří, výsledkem čtyř faktorů: pokračujících válek na Blízkém východě, rozpočtových škrtů, nedostatečných investic do vojenských schopností a míry vnucování liberální agendy po celém světě.

Strategie národní obrany USA z roku 2018 to už zohledňuje a chystá zemi na velmocenskou válku, nikoliv jen na různé menší konflikty. Vůči Číně klade důraz na odstrašení.

Čínské protiintervenční systémy pomohly podkopat schopnosti USA projektovat svou moc v oblasti Indo-Tichomoří. To vede k riziku: Čína by mohla užít omezenou sílu k tomu, aby nad USA vyhrála dříve, než USA stihnou zareagovat. Také by tak zpochybnila bezpečnostní garance USA.

USA podle autorů musejí důrazně rozvinout vojenský potenciál, posílit uspořádání smluv, zlepšit nové operační koncepce a provést další nákladné změny.

Rizikem pro úspěch je zastaralý myšlenkový vzorec supervelmoci, který v zahraničněpolitickém establishmentu USA převládá.

Problémem dále je, že americký obranný rozpočet je už téměř deset let podfinancován a neschopen dlouhodobě plánovat, věnuje se především realizaci Národní bezpečnostní strategie na úkor strategických cílů. Jsou zde nejen finanční nejasnosti a výhled, ale také ideologické a stranické neshody a ekonomické (vysoké zadlužení USA) i jiné komplikace.

Studie dále tvrdí, že americká moc v regionu Indo-Tichomoří atrofuje a není dostatečně připravena na velmocenskou soutěž. Vzhledem k tomu vidí jako nutnost vytvoření nové strategie kolektivní bezpečnosti v regionu, která by vyrovnala problémy americké vojenské moci a udržela linii proti rostoucí síle Číny, v čemž má konkrétní roli sehrát i spolupráce mezi Austrálií, USA a Japonskem v oblasti Indo-Tichomoří. Více se dozvíte v anglickém originále.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.