Bundesbanka varuje: Německo spadne do recese

Německá ekonomika už není motorem EU, naopak stává se problémem.

Německá Bundesbanka vidí v Německu recesi. Třetí čtvrtletí bude negativně poznamenáno propadem exportu i průmyslové produkce, uvádí článek Financial Times.

Německu neprospívá nejistota kolem Brexitu, ani obchodní válka mezi USA a Čínou. Ve 2. čtvrtletí zaznamenala německá ekonomika pokles o 0,1 %. Německou ekonomiku drží nad vodou domácnosti a vláda, ale není jasné, jak dlouho tato „dichotomie“ podle Bundesbanky potrvá a jak domácí poptávka vydrží propad exportu.

V posledních týdnech roste silná kritika německého přístupu vedoucího k přebytkového rozpočtu. Nelze vyloučit, že německá vláda připraví stimulační balíček, který by mohl obsahovat opatření k navýšení investic.

Ekonomové se obávají, že Německo, které se jen tak tak vyhnulo recesi minulý rok, může být dlouhodobě postiženo, a to zejména kvůli vývoji ve zpracovatelském průmyslu. Německé zpomalení se začíná navíc projevovat i na trhu práce. Bundesbanka tvrdí, že zpomalil nárůst nových pracovních míst a významně zpomalil růst mezd.

Inflace v eurozóně dál padá. To znamená, že politika ECB bude pokračovat v uvolňování a nejspíš dalším snižování úrokových sazeb.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.