Setkání v Jackson Hole: Nový monetární systém k nahrazení dolaru?

Návrh překvapivě představil guvernér Bank of England Mark Carney.

Guvernér anglické centrální banky uvedl, že závislost světa na dolaru „nevydrží“ a že je potřeba ho nahradit měnovým a finančním systém, který bude záviset na více měnách.

Mark Carney se v Jackson Hole přimlouval za nový systém, který by měl pomáhat zavést MMF. Tento nový systém by omezil odlivy kapitálu z rozvíjejících se zemí, které by nemusely shromažďovat americkou měnu. V delším horizontu by se měl MMF přičinit o multipolární systém, uvedl Carney.

Carney pracoval i jako centrální bankéř Kanady. Jeho projev může být vnímán i v kontextu jeho úsilí o funkci v MMF, protože Christine Lagardeová se stane guvernérkou ECB. FT spekulují, že svým projevem chtěl oslovit rozvíjející se země.

Carney ve svém projevu ukázal na problémy spjaté s dolarovou dominancí. USA totiž tvoří jen 10 % světového obchodu, 15 % světového HDP. Jenže polovina faktur je v dolarech a dokonce dvě třetiny emise globálních cenných papírů. Takže, zatímco světová ekonomika se reorganizuje, dolar zůstává tak mocný jako za Brettonwoodského systému.

Kurz dolaru je proto důležitý i pro země, které jinak nemají velké vazby s USA. To ale znamená, že tyto země hromadí dolary, aby se pojistily proti případnému odlivu kapitálu ze země, což zase vede k nižšímu růstu.

Dysfunkční mezinárodní měnový systém podle něj také stojí za nízkými úrokovými sazbami. Tím se komplikuje práce centrálních bankéřů.

Proto by měl MMF ve středním období vytvořit globální fond, který by řešil problém odlivu kapitálu. Zdroje MMF by se podle něj měly dostat na 3 biliony dolarů. Společné řešení je efektivnější, než když se proti odlivu bude každá země zajišťovat sama.

Carney si také přeje, aby ekonomika měla multipolární podobu. Je to podle něj lepší varianta než čekat, že čínský jüan nahradí dolar. Přišel i s konkrétním návrhem globální elektronické měny, která by byla podporovaná sítí digitálních měn centrálních bank. Takovéto kroky by oslabily vliv dolaru na světový obchod.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.