Trump chce revizi vojenské asistence Ukrajině v hodnotě 250 milionů dolarů

Americký prezident chce vědět, zda vynaložené peníze sledují skutečně zájmy USA.

Administrativa Donalda Trumpa zdržuje realizaci vojenské asistence Ukrajině v hodnotě 250 milionů dolarů, což vadí zákonodárcům a dalším zastáncům názoru, že balíček je zásadní k tomu, aby zadržoval Rusko, napsal web POLITICO.

Prezident Trump chce od svého bezpečnostního týmu zrevidovat finanční program s názvem Bezpečnostní asistenční iniciativa pro Ukrajinu, aby se ujistil o tom, že peníze jsou využity v zájmu Spojených států.

POLITICO uvádí, že zpoždění připadlo na dobu, kdy vznikly nové otazníky ohledně prezidentova přístupu k Rusku. Trump, jak se zdá, opakovaně zmenšoval význam vojenského vměšování Ruska na Ukrajině a řekl, že by se Rusko mělo vrátit do skupiny G7. Revize pomoci Ukrajině má ale také souvislost s širší diskuzí v administrativě, která se týká toho, zda seškrtat další miliardy dolarů zahraniční pomoci USA.

Článek tvrdí, že pomoc Ukrajině byla lakmusovým papírkem pro to, jak silně jsou USA připraveny postavit se Rusku. V roce 2017 Trumpova administrativa poskytla Ukrajině tzv. letální zbraně, což byl krok, který jeho předchůdce Barack Obama neučinil. Tento krok byl vnímán jako tvrdý přístup k Vladimiru Putinovi, kterého POLITICO označuje za „revanšistu“.

Pro rok 2019 američtí zákonodárci odsouhlasili pomoc v hodnotě 250 milionů dolarů na bezpečnostní pomoc. Část zahrnuje zbraně, cvičení, výbavu a zpravodajskou podporu. Senát určil 50 milionů dolarů specificky na zbraně.

Revizi asistence Ukrajině provádí ministr obrany Mark Esper a poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Peníze nemohou být v době revize vyplaceny. 30. září potom zaniknou, protože končí fiskální rok.

Trumpova administrativa čelí kritice celé řady zákonodárců ohledně zdržování, jak uvádí dále článek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.