V Jihočínském moři probíhá vojenské cvičení USA a zemí ASEANu

Probíhající cvičení je součástí snah ASEANu balancovat mezi Čínou a USA a využít jejich rivality ve svůj prospěch.

V pondělí začalo první vojenské námořní cvičení Spojených států a států organizace ASEAN (česky Sdružení národů jihovýchodní Asie) na thajské námořní základně Sattahip. Cvičení bude probíhat celý tento týden, zúčastní se ho celkem osm válečných lodí a 1000 vojáků z USA a 10 zemí ASEANu.

Koná se v době, kdy USA posilují své aktivity v oblasti Jihočínského moře, kde si Čína nárokuje území (Spratlyho ostrovy, pozn. red.), což způsobuje růst napětí mezi Pekingem a místními zeměmi. Vojenské cvičení se má podle informací americké strany konat v mezinárodních vodách například Thajského zálivu a Jihočínského moře, včetně Singapuru. Má probíhat podle několika realistických scénářů, aby posílilo vzájemnou společnou operativnost.

V roce 2018 naopak pořádala organizace ASEAN vojenské námořní cvičení spolu s Čínou – jako součást snahy regionu o balancování vztahů s Washingtonem a Pekingem. Země ASEANu se podle slov analytika Collina Koha snaží minimalizovat negativní vlivy rivality mezi USA a Čínou. Ne vždy však vidí ASEAN nepřátelský vztah mezi USA a Čínou jako negativní, chápe jej naopak jako příležitost zabezpečit vlastní význam a globální pozici.

Námořní cvičení probíhá v kontextu pokračujících sporů o ostrůvky v Jihočínském moři, které Čína obsadila a nárokuje si je. Například v červenci čínská průzkumná loď hledající ložiska plynu vstoupila do vod vietnamské exkluzivní ekonomické zóny. Vietnam to zhodnotil jako narušení svých teritoriálních vod. Washington tehdy obvinil Peking, že porušuje na pravidlech postavený mezinárodní pořádek v Indo-Tichomoří.

Jihočínské moře je významnou námořní obchodní cestou, kudy projde za rok zboží v hodnotě asi 4,5 bilionu dolarů.

Psali jsme také.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.