Nové bezpečnostní kamery umí číst slova ze rtů

Překročí (nejen) Británie rámec toho, co George Orwell popsal v románu „1984“?

Pokud politika nezasáhne a nezastaví instalaci sledovacích kamer, které umí „odezírat“ ze rtů, lidé na ulicích si budou muset napříště držet při mluvení ruce před ústy, varuje formálně nezávislý vládní panel Spojeného království.

V budoucnu budou muset občané chránit své rozhovory před zvědavýma očima stejným způsobem, jakým to dělají fotbaloví trenéři při zápasech, které jsou vysílány živě, cituje Telegraph Tonyho Portera, komisaře pro bezpečnostní kamery v Anglii a Walesu. Stále častěji vidíme, že trenéři mají při vydávání pokynů ruce před ústy, protože se bojí špehování.

Schopnost zaznamenávat rozhovory občanů pomocí sledovacích kamer by „mělo velmi utlačující účinek,“ uvedl Porter pro Evening Standard. Varuje, že Británie by se mohla stát dozorčím státem ve stylu „velkého bratra“ a překračovat rámec toho, co George Orwell popsal v románu „1984“, který byl publikován před 70 lety.

Sledovací kamery toho zvládnou čím dál více

Mezi kontroverzní nové technologie, které Porter kritizuje (kromě pozorovacích kamer na čtení ze rtů), je analytický software, který dokáže osobu identifikovat podle stylu chůze.

Britská komisařka pro informace Elizabeth Denham nedávno zahájila vyšetřování používání technologie rozpoznávání obličejů londýnskou policií. Její kancelář byla „hluboce znepokojena“ rostoucím používáním softwaru na hlavních stanicích, v restauracích a v obchodech.

Britská skupina pro občanská práva Big Brother Watch informovala o stále se rozšiřujícím a rychle rostoucím používání technologií rozpoznávání obličeje v nákupních centrech, muzeích a konferenčních místnostech. V souladu s tím jsou obličeje milionů lidí bez jejich vědomí skenovány a ukládány do databází.

Tony Porter přiznal, že takové technologie by se mohly stát důležitým nástrojem pro vymáhání práva. Dodal však: „Je důležité chránit svobodnou a otevřenou společnost a s takovými technologiemi hrozí, že se v tuto chvíli vzdáme naší svobodné a otevřené společnosti.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.