Maďarsko kritizuje bezdětné, míra porodnosti se stává hlavní agendou

Politici mají obavy z poklesu populace.

V Maďarsku se objevuje vlna nepřátelství vůči bezdětným, píší FT. Politici uvádějí, že bezdětní nejsou normální. Na konferenci, které se účastnil i premiér Orbán, se nechal slyšet zástupce parlamentu László Kövér s tím, že mít děti není soukromá věc, ale veřejná.

Podle dat OSN se ukazuje, že populace se rekordně snižuje právě v zemích východní a střední Evropy – patří sem Polsko, Chorvatsko, Maďarsko či Rumunsko.

Akce se účastnil i český premiér Andrej Babiš, srbský premiér Aleksandar Vučič, bývalý australský premiér Tony Abbott. Demografie se stává hlavním maďarským tématem. Na konferenci zaznělo také varování, že Evropa se stává „prázdnou kolébkou“, zatímco Afrika a Asie jsou na tom zcela jinak.

Orbánova vláda schválila štědré pobídky pro navýšení míry porodnosti, informují FT. Jedná se o daňové prázdniny, půjčky pro rodiny, či dotace na auta pro větší rodiny.

Viktor Orbán se jasně postavil proti „nesmyslu, že potřebujeme méně lidí“, lidé jsou součástí přírody.

Také varoval, že v Evropě jsou vlády, které chtějí domácí populaci nahradit jinou. Zdůraznil, že za jeho vlády se míra porodnosti snížila, ale stále je hluboko pod obnovovacím koeficientem 2,1 dítěte na ženu.

Navíc země zažila velkou vlnu emigrace, jde o milion lidí v letech 2008–2018. nedostává se lidí ve veřejných službách, od pošt po zdravotnictví, píší FT.

Zástupce ratingové agentury Standard and Poor‘s uvedl, že skutečně největší výzvou regionu je demografie. Ale obává se, že ani štědrá podpora nebude mít na míru porodnosti velký vliv. Spíše se domnívá, že pomohou zahraniční pracovníci a také omezení odchodů ze země. Je proto třeba, aby konvergovaly mzdy, které udrží mladé vzdělané lidi v jejich domovině.

Orbánova rodinná politika je spojena s náboženskými prvky, hned čtyři zástupci náboženských obcí na konferenci hovořili, kritizuje zástupce liberálního think tanku. Z opozice také zaznívá kritika, že právě Orbán může za snižující se populaci Maďarska. Prý lepší antikoncepce než Orbán a jeho vláda neexistuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.