Mírové rozhovory s Tálibánem ztroskotaly. Trump považuje jednání za mrtvá

Snahy o mír mezi USA a Tálibánem jsou podle amerického prezidenta mrtvé.

Konec mírových jednání s Tálibánem otevřel řadu nových otázek. Dá se vůbec s Tálibánem jednat? Donald Trump k tomu uvedl, že „jednání považuje za správné. Během posledních tří let jsem se setkal s řadou špatných lidí.“

Když se nejedná, nelze válku ukončit. Jenže Tálibán se dopustil dalších bombových útoků, zemřel jeden americký voják. Proto nyní Trump tvrdí, že jednání jsou mrtvá.

Demokraté jsou přesvědčeni, že Trump byl naivní dávno před plánovanými rozhovory v Camp Davidu. Článek cituje vojenské analytiky, podle nichž je Tálibán teroristická organizace, která zabila tisíce Američanů. Tálibán vede svou náboženskou válku, v níž není nutné dodržovat smlouvy s nevěřícími. Trump si ale chtěl pořídit „fíkový list“, aby mohl stáhnout vojska.

Ani demokraté nevylučují dohodu, ale tvrdí, že nesmí probíhat jako reality show. Musí být prováděna utajeně, teprve pak bude možno stáhnout vojska z Afghánistánu.

Trump vycítil, že tento názor je sdílený i mezi jeho voliči. Proto najednou změnil postoj a stává se z něj jestřáb, píše článek Tagesschau. Uvádí jeho výrok, že „během posledních čtyř dnů jsme zasáhli Tálibán silněji než během posledních deseti let.“

Americký vyjednavač Zalmaj Chalílzád byl povolán zpět, vojska zůstávají. Ale zůstává i Trumpův slib, že je stáhne domů, jen prý v pravou dobu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.