Hrozba chudoby starých lidí bude v Německu narůstat

V budoucích dvou dekádách se v sousedním Německu zvýší ohrožení chudobou pro staré lidi.

Nová studie německého Ústavu pro ekonomický výzkum (DIW) ukázala, že víc, než jeden z pěti Němců se ve stáří setká v nejbližších dvou dekádách s hrozbou chudoby. Podle studie bude v roce 2039 nárůst rizika chudoby mezi důchodci na 21,6 %, nyní je 16,8 %. DIW do studie zahrnul data celkem 30 tisíc lidí v SRN.

Studie sice předpokládá v nejbližších dvaceti letech zlepšení situace na trhu práce. Nicméně dlouhodobě nezaměstnaní, lidé, kteří zůstanou sami nebo lidé s nízkými kvalifikacemi z těchto zlepšení nebudou mít nespíš užitek. Nárůst chudoby mezi starými lidmi je podle situace něco, s čím se má pro následující dvě dekády počítat. V rizikové skupině jsou lidí, kteří vydělávají 60 % průměrného platu, což je v Německu 950 eur za měsíc.

Projekce dále předpokládá zvýšení počtu lidí závisejících na doplňující pomoci od státu naroste z 9 na 12 %. Vedle toho studie má za to, že současný plán koaliční vlády zavést základní penzi jako krok, který má chudobě starých licí zabránit, není vyhovující. Problém je stanovení podmínek pro nárok na takovou penzi.

Studie doporučuje méně striktní systém, který by zahrnoval „jednoduchý příjmový test a poněkud flexibilnější výklad doby pojištění“.

(O chudobě v Německu jsme psali také zde.)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.