Americké ministerstvo spravedlnosti chce zisky z prodeje Snowdenovy knihy

Žaloba obviňuje Snowdena, že porušil podepsanou dohodu o mlčenlivosti, whistleblower se snaží vydělávat na státních tajemstvích USA.

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Edwarda Snowdena za poručení dohody o mlčenlivosti a je toho názoru, že Snowden by neměl dostat tantiémy z prodeje svých memoárů, jež právě vyšly. Žaloba požaduje, aby tantiémy naopak dostala federální vláda.

Žaloba obviňuje Snowdena, že porušil podepsanou dohodu o mlčenlivosti s agenturami, pro které pracoval (tj. s NSA a CIA), tím, že zveřejnil novou knihu. Žaloba nechce prodej knihy zastavit, ale jde jí o to, aby zisk připadl státu, protože Snowden využívá informace sloužící „ochraně národa“ k osobnímu zisku. Paměti mají podle žaloby porušovat nejen dohody o mlčenlivosti, které Snowden jako zaměstnanec agentur podepsal, ale i svěřenecké povinnosti vůči těmto institucím.

Nová žaloba je oddělena od té původní, která Snowdena viní ze zločinu narušení Špionážního zákona a z krádeže státního majetku a žaluje také firmu Macmillan and Hiltzbrink, vydavatele Snowdenových memoárů. Snowdenův advokát už obvinění odmítl s tím, že paměti jeho klienta neobsahují žádná státní tajemství.

Whistleblower Edward Snowden žije v ruském exilu od roku 2013, kdy odhalil, jak funguje americký systém sledování občanů.

Ilustrační foto: Autor – Michael F. Mehnert, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41206075

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.