Jak umírá americká demokracie?

Americké instituce jsou využívány k boji proti prezidentovým oponentům a kritikům, a ne k prosazování veřejného zájmu, míní slavný ekonom Krugman.

Demokracie se hroutily náhle, když se proti prezidentským palácům vydaly tanky. V 21. století je ale tento proces subtilnější, míní ekonom a nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman. Podle Krugmanova mínění je autoritářství celosvětově na vzestupu, ale je to postupný proces, jen těžko se dá nyní určit onen moment, kdy demokracie skončila. Jednoho rána se vzbudíme a nebude tu, varuje dál.

Umírání demokracie popsali v roce 2018 autoři Steven Levitsky a Daniel Ziblatt ve své knize „How Democracies Die“ a uvedli příklady Putinova Ruska, Erdoganova Turecka nebo Orbánova Maďarska, kde jsou instituce, jejichž cílem bylo sloužit veřejnosti, využívány vládnoucí stranou například k trestání politické opozice. Na papíře jde o demokracie, praxe je jiná.

Minulý týden ukázal na to, jak se něco takového může stát i Spojeným státům. Kauza kolem neschopnosti prezidenta Donalda Trumpa přiznat, že se vyjádřil špatně ohledně předpovědi počasí, když tvrdil, že stát Alabamu ohrožuje hurikán Dorian, je sice směšná, ale je i strašlivá. Ovšem všechen humor, pokračuje Krugman, šel stranou, když pak Národní oceánská a atmosférická správa minulý pátek vydala prohlášení, které falešně potvrzovalo Trumpova slova. Proč je to hrozivé? Národní oceánská a atmosférická správa má být technická a apolitická instituce – nyní se ale podřídila prezidentovi a byla ochotná přebít tak názory odborníků a lhát, aby prostě zabránila ztrapnění prezidenta.

Jestliže se předpověď počasí stane apologetem „drahého lídra“, pak je korupce amerických institucí kompletní. A to Krugmana přivádí k další kauze – k možnému vyšetřování vedeného ministerstvem spravedlností vůči výrobcům aut za snahu jednat odpovědně.

Trump vede „džihád“ proti enviromentální regulaci, chce rušit pravidla zavedená za prezidenta Obamy, která měla postupně zvýšit efektivitu paliv v USA. Výrobci aut v USA se postavily proti Trumpově deregulaci, protože rozumí tomu, že klimatická změně nakonec stejně povede k obnovení těchto pravidel. Ministerstvo spravedlnosti nyní chce vyšetřovat tyto automobilové výrobce v rámci antitrustových zákonů. Jako by dodržení enviromentálních standardů bylo shodné s například dohodnutými cenami. Podle Krugmana je to zastrašování a ukazuje to na to, že ministerstvo spravedlnosti je kompletně zkorumpované: za tři roky se z něj stala instituce, která bojuje proti Trumpovým oponentům (a už nikoliv za prosazování zákonů).

Kdo je na řadě další, ptá se Krugman? Amazon, jehož majitel Jeff Bezos také vlastní noviny The Washington Post, které Trumpa kritizují?

V každém takovém skutečném (či hypotetickém) případě jde o to, že jsou státní instituce využívány jako zbraně proti domácím kritikům a oponentům, píše Krugman. Moderní „diktátorství“ svoje oponenty nezabíjí, využívají moc nad vládní mašinérií k tomu, aby jim komplikovali život. Opozice tak vlastně mizí.

Děje se to právě teď, varuje Krugman. Pokud se neobáváte o budoucnost americké demokracie, nevěnujete tomu pozornost.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.