Rakousko se staví proti obchodní dohodě EU-Mercosur

Vídeňský parlament jen 10 dní před volbami zavázal vládu hlasovat proti přijetí v Rakousku nepopulární dohody.

Atmosféra nadcházejících parlamentních voleb v Rakousku vedla k přitvrzení postoje země k ratifikaci obchodní dohody EU a Mercosur. Ta je v Rakousku velmi nepopulární. Rakouský parlament minulý týden zavázal vládu země, aby hlasovala proti ratifikaci obchodní dohody s jihoamerickým Mercosurem. Silným argumentem proti se stala politika Brazílie v oblasti Amazonského pralesa.

Evropská rada musí o dohodě hlasovat na jednohlasném principu, což znamená, že by rakouské veto dohodu pohřbilo. A po přijetí musí být dohoda ratifikována všemi jednotlivými parlamenty členů EU.

EU a Mercosur přitom před pár dny začaly s právní revizí dohody, což je důležitý krok před předložením textu dohody Evropské radě a následně parlamentům zemí EU. Vývoj v Rakousku šokoval představitele Mercosuru, přesto dohodu za mrtvou nepovažují. Rakousko by mohlo volit znovu, míní představitel Mercosuru, který sdružuje čtyři jihoamerické ekonomiky – Chile, Uruguay, Argentinu a Brazílii. I v Evropském parlamentu zůstávají optimističtí: postoje brazilské vlády by mohly být podle možností v rámci vyjednávání modifikovány.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.