USA prodají Ukrajině další protitankové rakety

Nákup nových zbraní v hodnotě 39 milionů dolarů má Ukrajině pomoci v odstrašení Ruska.

Ministerstvo zahraniční USA odsouhlasilo prodej dalších protitankových raket Javelin Ukrajině v hodnotě 39 milionů dolarů. Nákup má Ukrajině pomoci v odstrašení Ruska. K rozhodnutí došlo v kontextu započatého procesu impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa.

Schválení prodeje amerických zbraní Ukrajině nebylo oznámeno oficiálně, ale potvrdil ho senátní Výbor pro zahraniční vztahy. Ministerstvo informaci nekomentovalo. USA dodá zbraně Ukrajině v kontextu spekulací o tom, že prezident Trump zadržoval finanční vojenskou pomoc Ukrajině jako nástroj k politickému nátlaku na ukrajinskou stranu.

Prezident Volodymyr Zelenskij požádal o možnost nakoupit americké Javeliny v telefonním rozhovoru 25. července, který je nyní předmětem kontroverzí a jeho záznam byl zveřejněn.

Ukrajina projevila zájem o nákup celkem 150 protitankových raket, které vyrobí americká firma Raytheon a Lockheed Martin, již na začátku července, ještě před telefonátem Trumpa a Zelenského. Už v roce 2018 prodaly Spojené státy Ukrajině 210 raket a 37 odpalovacích zařízení v hodnotě 47 milionů dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.