V Berlíně se stále debatuje o vyvlastnění bytů

Debata se ovšem neobešla bez zostření sporu mezi Levicí, Zelenými na jedné straně a sociálními demokraty. Ti hájí práva pronajímatelů.

V Německu rostou nájmy a německá sociální demokracie chce konat. Její plán počítá se stropem nájmů v celém Německu, informují německé noviny Die Welt.

V lednu 2020 má být strop zaveden v Berlíně, ale právě v koalici Die Linke, sociální demokracie a Zelených se přiostřuje spor.

Jedním ze sporných bodů je například snížení nájmu, pokud tento tvoří více než 30 % rozpočtu nájemce. SPD se domnívá, že jde o zásah do práv, které poškozují pronajímatele.

S tím se ale Die Linke, ani Zelení nechtějí smířit. Tvrdí, že právně je návrh zcela v pořádku. Jenže prokazování se může stát noční můrou pro správu i soudy.

Berlín chce navíc prosadit, aby se pozemková daň již nevztahovala na nájmy. Obvykle se totiž tato daň v rámci provozních nákladů rozpočítá na nájemníky. Zelení tvrdí, že neustoupí, a že je potřeba držet se stropu cen nájmů. Jenže, zmrazit nájemné nestačí, protože pak jsou poškozeni ti pronajímatelé, kteří zvedali nájemné jen málo.

Jak Zelení, tak Die Linke mají proto pocit, že starosta míní na poslední chvíli „couvnout“ a že se z politických důvodů zalekl jasného postoje pro nájemníky. Objevují se také úvahy o „lichvářském nájemném“, které je již právně upraveno. Pokud je nájem 20 % nad hodnotou nájmu ve srovnatelném místě, pak musí být snížen.

Jsou tu i další sporná témata, například Die Linke podporuje vyvlastnění realitních firem, které vlastní více než 3000 bytů. Tvrdí, že pokud se nyní zavede strop na nájmy, pak bude později vyvlastnění snazší.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.