Protesty donutily ekvádorskou vládu ustoupit

Lenin Moreno se dohodl na stažení reformního balíčku. Nový návrh bude vypracován v součinnosti s opozicí.

Ekvádorský prezident Lenin Moreno a vůdcové indiánských komunit země dosáhli dohody, která zruší škrtací balíček vlády a ukončí tak dva týdny masových a násilných nepokojů.

Moreno stáhnul reformní balíček, který byl spojený s Mezinárodním měnovým fondem a obsahoval například zrušení 40 let existujících dotací na paliva (psali jsme zde). Výměnou za tento prezidentův ústupek mají v zemi skončit masové protesty proti vládním škrtům, které ji paralyzovaly. Obě strany se dohodly na tom, že nové reformní kroky, které by snížily státní deficit a zadlužení, snížily výdaje státu a zvýšily jeho příjmy, vypracují společně. Ekvádor, který je bývalým členem OPECu, má vysoké dluhy díky vládní sociální politice posledních deseti let, která zvýšila výdaje státu.

Dohody bylo dosaženo při jednání mezi Morenem a představiteli ekvádorských indiánských komunit, které bylo živě přenášeno televizí a dalšími médii.

Ilustrační foto: Autor -Erickmacr, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83018110

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.