Rusko a Čína směřují k formálnímu spojenectví

Představitelé obou zemí přestali možnost formální aliance Ruska a Číny popírat. Narozdíl od minulosti.

Významná odbornice na vztahy mezi USA a Ruskem Angela Stentová se v komentáři pro odborný server Russia Matters vrací k letošnímu jednání Valdajského klubu, jehož jednání se osobně účastnila. Stentová v úvodu konstatuje, že na letošním jednání se Západu věnovalo jen málo místa, zatímco pozornost se věnovala především „Východu“. Hlavním vzkazem jednání byla skutečnost, že americká hegemonie, Pax Americana a s nimi spojený pořádek končí. Nahradí je nový „demokratický“ světový pořádek pod vedením Ruska a Číny, kde budou určena pravidla „odpovědného jednání“ a kde USA a jejich spojenci nebudou ostatním nic diktovat.

Stentová si ale všimla interakce mezi ruskou a čínskou stranou. Podle ní se ruští a čínští politici a odborníci vzájemně chválili a zdůrazňovali význam vzájemného partnerství. Přitom čínská i ruská strana označila obchodní válku mezi USA a Čínou za jedním z faktorů posilování úpadku USA ve světové politice. Jejím cílem má být zastavení vzestupu Číny.

Vladimir Putin v projevu sdělil, že Rusko spolupracuje s Čínou na budování jejího protiraketového obranného systému, píše Stentová. Mluvil o „bezprecedentní úrovni důvěry“, použil slovo „spojenci“ a „strategičtí partneři“ k popsání vzájemných vztahů. Zatímco v minulosti obě strany odmítaly na jednání klubu Valdaj, že by Rusko a Čína formovaly spojenectví, nyní k tomu nedošlo.

Na základě toho, co na konferenci zaznělo, by bylo možné dojít k závěru, že Rusko a Čína směřují k nějaké formě spojenectví, píše Stentová. Vedle toho si autorka ve svém článku všímá také toho, že letos měla na valdajském jednání svoje místo poprvé také Afrika. Paralelně s konferencí v Soči proběhl Ekonomický summit Rusko-Afrika.

Ruský ministr Sergej Lavrov ve svém vystoupení ostře kritizoval Západ, konkrétně Spojené státy a jejich spojence. Stentová projev považuje za „známou litanii obvinění“ vůči jejich politice v Afghánistánu, v Libyi, v syrském konfliktu a také na Ukrajině apod.

Ovšem dále Stentová přiznává, že v Putinově projevu ostrá kritika Západu chyběla a po mnoha letech zvolil smířlivý tón. Všimla si také výroků Putina na adresu Ukrajiny a jejího prezidenta Zelenského.

Oficiálním valdajským vzkazem bylo podle Stentové následující: globálně aktivní Rusko brzy povede mírový pořádek společně s Čínou, Indií a dalšími hráči v tomto multipolárním systému. Zaznělo ale také varování, že je nutné se připravit na napětí se Západem a možnost války.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.