Čína si pronajala přístav na Šalamounových ostrovech

Na základě dohody zde má vzniknout nová ekonomická zóna. V Austrálii i v USA porostou obavy z čínské vojenské přítomnosti v Tichomoří.

Čína si pronajala ostrov Tulagi v oblasti Šalamounových ostrovů, a to hned poté, co je „naverbovala“ jako dalšího spojence v Tichomoří-Oceánii, informovaly noviny Asia Times. Provinční vláda Šalamounských ostrovů měla podepsat „dohodu o strategické spolupráci s Čínou na ostrově Tulagi“, kde se nachází přístav s hlubokou vodou a s možností vojenského využití. Dohodu za čínskou stranu podepsala 22. září státní společnost China Sam Group. 21. září přitom Šalamounovy ostrovy a Čína uzavřely dohodu o ustanovení diplomatických vztahů. Momentálně čeká dohoda s čínskou firmou na potvrzení centrální vládou Šalamounských ostrovů.

Ostrov Tulagi je asi 2 čtvereční kilometry velký a žije na něm 1200 lidí. V době druhé světové války zde byla japonská vojenské základna. Dohoda s čínskou firmou se týká stavby rafinérie a vzniku zvláštní ekonomické zóny, ale je zde i možnost vojenského využití, což zvýší obavy na straně USA a Austrálie.

Firma China Sam ve svém vyjádření zdůraznila, že je s Šalamounovými ostrovy připravena kooperovat v nejrůznějších oblastech, například v obchodě, infrastruktuře, rybolovu nebo turismu.

Australský oborník Jonathan Pryke je přesvědčen, že takové sliby jsou pro čínskou stranu běžné v případech, kdy jedná se zeměmi, které zoufale potřebují investice do rozvoje. Podle něj je zde ale riziko, že podobné zóny se stanou enklávami čínských operací a přerostou v nějaký typ stálého strategického zařízení.

Dosavadním spojencem Šalamounových ostrovů byl přitom Tchaj-wan, se kterým ale země rozvázala diplomatické vztahy. Příkladu Šalamounových ostrovů následoval další tichomořský ostrovní státeček Kiribati. Znamená to, že Tchaj-wan oficiálně v Tichomoří uznávají jenom 4 země a dalších 15 ve světě. Právě Tichomoří a Oceánie byly proxy bitevním polem mezi Tchaj-wanem a Čínou, zatímco místní vlády se jejich rivality snažily využít pro sebe.

Díky ekonomické síle se Čína stala v celé této oblasti asertivnější. Na Tchaj-wan nahlíží jako na odpadlický stát, který by měl být časem připojen k Číně, a to i silou.

Austrálie má obavy, že čínským cílem je získat v oblasti Tichomoří a Oceánie vojenskou základnu.  Něco takového by ohrozilo bezpečnostní nárazníkovou zónu Austrálie i Nového Zélandu, jak Tichomoří a Oceánii tyto země vnímají.

Poloha Šalamounových ostrovů (červeně), zdroj: Mapy.cz

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.