Ze švýcarské centrální banky zaznívá, že záporné úrokové sazby jsou nezbytné

Ve Švýcarsku roste znepokojení ohledně politiky centrální banky, která zůstává neměnná posledních pět let.

Thomas Jordan obhajuje politiku centrální banky, informují Financial Times.

Guvernér švýcarské centrální banky uvedl, že země záporné úrokové sazby potřebuje a že politika se nezmění, dokud nedojde k výrazné změně globální ekonomické situace.

Ve Švýcarsku roste znepokojení nad politikou centrální banky, kterou drží již pět let. Tato politika původně směřovala k tomu, aby nebyl švýcarský frank příliš silný a nepoškodil tak exporty. Nyní se ovšem objevují obavy, že tato politika způsobuje strukturální problémy.

Hlavní úroková sazba je -0,75 % a již rok jsou záporné i výnosy ze švýcarských vládních dluhopisů. Ekonomové varují před chybnou alokací kapitálu, nafukováním cen aktiv. Také banky mají marže na minimu.

Jordan hovořil před zástupci penzijních fondů, tedy subjektů, které jsou touto politikou silně zasaženy. Uvedl, že si je vědom vedlejších dopadů této politiky, ale trvá na tom, že tato politika hned tak neskončí.

Právě úspory na penzi se začaly přesouvat, především do nemovitostí, takže v zemi panuje stavební boom. Jordan ovšem tvrdí, že jedině tato politika zajistí, aby švýcarský frank nebyl příliš silný. Tím bude zaručena cenová stabilita a banka bude plnit svůj mandát.

Debata o účincích záporných úrokových sazeb ovšem neprobíhá jen ve Švýcarsku (pozn. redakce: informovali jsme naše čtenáře o rozporech v Evropské centrální bance). Švédsko dalo najevo, že míní právě kvůli negativním vedlejším účinkům politiku záporných úrokových sazeb ukončit.

Švýcarští ekonomové přiznávají, že záporné úrokové sazby byly nejprve vnímány jako nouzové opatření. Jenže toto nouzové opatření trvá již pět let. To je dlouhá doba a konce nevidět. Ekonomové varují, že škody pro švýcarskou ekonomiku mohou být značné.

Již nyní si švýcarské banky stěžují, že je tato politika poškozuje ve srovnání s mezinárodními konkurenty, zejména jde o banky UBS a Credit Suisse. Asociace švýcarských bankéřů dlouhodobé trvání záporných úrokových sazeb kritizuje. Tvrdí, že cenová hladina je stabilní a politika jen přispívá k vytváření bublin na trhu aktiv.

Jenže zároveň jsou tu tací, kteří říkají, že švýcarská centrální banka nemá moc na výběr a musí tuto politiku dále sledovat, protože ECB se záporných úrokových sazeb také drží. Kdyby Švýcarsko změnilo svou pozici, pak by se frank stal atraktivním „bezpečným přístavem“, což by ohrozilo švýcarské exporty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.