Rosatom chce koupit chilské lithium

Předběžná smlouva o předkupním právu na chilské lithium zajišťuje Rosatomu přístup ke klíčové surovině.

Ruský Rosatom podepsal předběžnou dohodu, dle níž má právo na odkup chilského lithia, informují Financial Times. Pobočka Rosatomu Uranium One se dohodla s kanadskou firmou Wealth Minerals, že se může zapojit do projektu těžby lithia v poušti Atacama.

Chile je z hlediska lithia klíčovou zemí, má největší rezervy a druhou největší produkci na světě. Ale těžba se rozvíjí pomalu a to navzdory tomu, že poptávka po bateriích do mobilů i do elektroaut roste. A ty se bez lithia neobejdou.

Uranium One se chlubí zvláštní technikou získávání lithia, která nepočítá s pomalým vypařováním, které trvá řadu měsíců. Právě proto si kanadská firma dceru Rosatomu vybrala, aby mohla urychlit těžbu.

Firma Uranium One je sama o sobě velice významnou firmou. Je největším producentem uranu a operuje v USA, Kazachstánu či Tanzanii.

Pro firmu to bude první projekt týkající se lithia, ale panuje důvěra v její technologické schopnosti a zkušenosti s těžbou obecně.

Chile se původně snažilo nalákat do země výrobce baterií, ale dohoda s Rosatomem se koncentruje na zpracování základní suroviny.  Výrobci baterií se ovšem do těžby obecně nehrnou, protože se jedná o specifický sektor, se kterým nemají zkušenosti.

Země s největšími zásobami lithia (údaje za rok 2018 v metrických tunách). Zdroj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.