Německo zvýší dotace na nákup elektrických aut

Vláda se s výrobci dohodla na spotřebitelských dotacích na nákupy nových elektrických aut. Firma VW oznámila začátek masové produkce modelu ID.3 od roku 2021. A co Česko?

Německá vláda a automobilový průmysl se dohodly, že zvýší společné dotace na výrobu elektrických aut. Rozhodnutí padlo v době, kdy automobilka VW začala s produkcí nových elektromobilů.

Nová dohoda mezi státem a výrobci znamená, že se zvýší spotřebitelské dotace na auta s cenou ne vyšší než 40 tisíc euro, a to na 6 tisíc euro. Na zakoupení hybridních automobilů se dotace zvyšuje z 3 tisíc na 4500 euro.

V případě elektromobilu, který má cenu vyšší než 40 tisíc euro, bude dotace činit kolem 25 % ceny. Na elektromobily dražší než 60 tisíc euro žádná dotace nebude.

Obě strany, tj. vláda i výrobci, se o náklady na dotace podělí. Dotace budou platit od konce roku 2020 do roku 2025.

Kromě toho vláda s výrobci automobilů prodiskutovala možnosti, jak dál rozšířit infrastrukturu pro elektrická auta. Podle kancléřky Angely Merkelové stát na expanzi nabíjecích stanic poskytne celkem 3,5 miliardy euro. V roce 2022 by Německo mělo mít kolem 50 tisíc veřejných nabíjecích stanic, dnes jich je asi 21 tisíc.

Německá automobilka Volkswagen v pondělí oznámila, že začíná s masovou výrobou elektrického auta ID.3, a to od roku 2021. Auto se bude vyrábět v německém Cvikově (Zwickau) v počtu 330 tisíc kusů ročně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.