Summit ASEANu: Do roku 2020 vznikne největší obchodní blok světa

Celkem 10 členů organizace a dále Čína, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Jižní Korea a možná i Indie se chtějí spojit do nového obchodního bloku.

Dohoda, která založí největší světový obchodní blok, bude podepsána v roce 2020, oznámilo Thajsko jako hostitel třídenního summitu skupiny ASEAN, která sdružuje 10 zemí jihovýchodní Asie. Původně thajská vláda doufala, že dohoda bude podepsána do konce tohoto roku, ale došlo ke komplikacím ze strany Indie.

Nová dohoda s názvem „Regional Comprehensive Economic Partnership“ (RCEP) by měla sdružit 10 zemí ASEANu s Čínou, Austrálií, Novým Zélandem, Indií, Japonskem a Jižní Koreou. V případě, že se dohoda bude realizovat, půjde o největší obchodní blok z hlediska počtu obyvatel a třetí největší z hlediska HDP.

Jihovýchodní Asie současnou obchodní válkou mezi Čínou a USA utrpěla. Letošní HDP zpomalil a bude nejnižší za posledních pět let. Thajský premiér na končícím summitu zdůraznil význam dosažení dohody pro nový růst v regionu. Čína vidí v RCEPu možnost položení základů pro ekonomickou integraci Asie.

Vyjednávání o dohodě jsou však nyní zablokována kvůli Indii, která má obavy z dopadu „záplavy“ levných potravin z Číny na domácí podnikání. Některé země už naznačily, že by se dohoda mohla realizovat bez Indie.

Summit ASEANu se nevyhnul ani tématu Jihočínského moře. Čínský premiér Li Kche-čchiang na summitu řekl, že Čína je připravena spolupracovat se zeměmi regionu na zajištění dlouhodobého míru a stability. Li sdělil, že v roce 2021 bude dokončena práce na právně závazném kodexu chování v Jihočínském moři, který je dlouhodobým požadavkem zemí odmítajících přehnané čínské námořní nároky v oblasti Jihočínského moře a v blízkosti jejich území.

Tématem jednání summitu byly i otázky znečištění ovzduší, nelegálního rybolovu a další ekonomické spolupráce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.