Největším globálním původcem plastového odpadu je Coca-Cola

Globální audit zjistil, že Coca-Cola patří už druhým rokem k největším znečišťovatelům planety z hlediska plastových odpadů.

Globální audit hnutí Break Free from Plastic (Osvoboďte se od plastů) zjistil podruhé v řadě, že společnost Coca-Cola je největší znečišťující značkou s ohledem na plastový odpad. Coca-Cola je dokonce odpovědná za plastový odpad, který se rovná souhrnu odpadu, který produkují další tři znečišťovatelé v seznamu dohromady.

Více než 72 tisíc dobrovolníků se vydalo na pláže a oblasti kolem vod, do ulic v blízkosti místa, kde pracují nebo bydlí, a sesbírali zde láhve, kelímky, balení, tašky i cáry plastů během jednoho zářijového dne. Tato sonda se stala základem pro audit.

Roztříděný plastový odpad pak ukázal na celkem 50 různých typů plastu od celkem 8 tisíc výrobců. Coca-Cola měla odpovědnost za celkem 11 732 tisíc kusů plastového odpadu, který se našel v 37 zemích a na 4 kontinentech.

Ze vzorku také vyplynulo, že vedle Coca-Coly patří k dalším firmám odpovědným za plastový odpad firmy Nestlé, PepsiCo, Mondelez International a Unilever. Více než polovina odpadu byla v takovém stavu, že nebylo už možné rozpoznat jeho původce.

Coca-Cola patří k největším znečišťovatelům v Evropě a v Africe, na druhém místě je v Asii a Jižní Americe.  V USA stanula na první místě firma Nestlé, Coca-Cola byla až na 5. místě.

Firma reagovala na výsledky tohoto globálního auditu e-mailovým vyjádřením, ve kterém tvrdí, že se spolu s partnery snaží tento globální problém řešit. Pro firmu je „nepřijatelné“, aby plastový odpad končil v mořích či kdekoliv jinde. Vyjádření také tvrdí, že firma lokálně investuje do recyklace lahví i plechovek a také do výzkumu, který by pomohl redukovat odpad.

Jak článek upozorňuje, informace o tom, že Coca-Cola svými výrobky výrazně přispívá k znečištění světa plastovým odpadem, jde proti „zelenému“ image firmy, která se tváří jako environmentálně zaměřená.

Infografika ukazuje, že jen samotná Coca-Cola vyprodukuje ročně 3 miliony tun plastového odpadu. Jedna tuna plastů vystačí na výrobu přibližně 13 700 lahví na Colu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.