Urovnají Saúdové vztahy s Katarem?

Po dvou letech bojkotu potvrdila Saúdská Arábie a další země Zálivu účast na fotbalovém mistrovství v Kataru. Je to známka uvolnění?

Financial Times píší o tom, že některé země Perského zálivu se rozhodly účastnit se fotbalového turnaje v Kataru po dvou letech bojkotu ve vzájemných vztazích.

Po dvou letech bojkotu přichází překvapivé rozhodnutí. Saúdové a další země Perského zálivu se zúčastní vrcholné fotbalové akce, kterou Katar pořádá. Jedná se o Arabský pohár Perského zálivu, což je regionální soutěž. Účast slíbila Saúdská Arábie, a také Spojené arabské emiráty a Bahrajn.

Toto rozhodnutí Saúdů ukazuje, že tichá kuvajtská diplomacie by mohla ukončit konflikt, či minimálně krizi zmírnit.

FT citují politického komentátora, který tvrdí, že u fotbalu jde o politiku. A že to ukazuje na blížící se velké rozhodnutí. Konflikt s Katarem začali Saúdové a jejich spojenci v roce 2017. Obvinili Katar, že podporuje islámský extremismus a má příliš blízko k Íránu. Katar obvinění odmítl, ale dokázal čelit embargu. Obě dvě strany odmítly učinit ústupky, aby byl spor ukončen.

Embargo rozčílilo západní spojence a také rozdělilo dále arabský svět. A to zejména za situace silného napětí mezi USA a Íránem. Již v tomto roce byly patrné první zmínky uklidnění vztahů, když se katarský zástupce účastnil setkání zemí Rady Perského zálivu. FT informují o tom, že Saúdové mají v plánu spor pomalu skončit, ale tak, aby si zachovali tvář.

Saúdům v případě Kataru vadila údajná podpora pro Muslimské bratrstvo a také obviňovali Al Jazeeru z toho, že svým vysíláním podporuje nepokoje v regionu.

Uvolnění je vidět například ve zmírnění restrikcí k využívání vzdušného prostoru a Al Jazeera prý také zmírnila poněkud svůj tón, píší FT.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.